Verpleegkundigen lopen in de gang

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. De oorzaak is een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem met allemaal een verschillende oorzaak. Normaal gesproken wordt vocht afgevoerd door de lymfeklieren. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, ontstaat een ophoping van vocht (oedeem). Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen. Het kan ook ontstaan door een bestraling. Dat noemen we secundair lymfoedeem. Een lymfoedeem kan ook aangeboren zijn. Dan is er sprake van een primair lymfoedeem.

Het lymfesysteem

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam. Het heeft een afweerfunctie en voert onder andere eiwitten en afvalstoffen af. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die het vocht zuiveren. Als het lymfevocht is gezuiverd, komt het in het halsgebied terug in de bloedbaan. Vooral in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met spanning op de huid. Het lichaamsdeel waar het oedeem zit voelt zwaarder aan. Het lichaamsdeel kan vervolgens opzwellen. Dat is niet altijd pijnlijk. Maar het kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden. Lymfoedeem gaat meestal niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u een lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of medisch specialist.

Behandelingen van lymfoedeem

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke behandelingen van een lymfoedeem die ZGT biedt.

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert en de functie van niet-aangedane lymfeknopen bevordert.

Compressietherapie

Compressietherapie haalt de zwelling zo snel mogelijk uit opgezwollen ledenmaten. Dat gebeurt met bandages. Dit strakke verband is een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overtollige vocht weg is, krijgt u meestal een elastische kous. Die kous houdt het effect van de therapie in stand.

Oefentherapie

Bij oefentherapie traint u uw spieren. De ‘spierpomp’ is een belangrijk onderdeel voor de afvoer van vocht. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dichtgedrukt. Daarbij wordt het bloed en het lymfevocht omhoog gestuwd. Door de klepjes in de aders en lymfebanen kan het bloed en vocht maar in één richting stromen.

Ademtherapie

Specifieke ademhalingsoefeningen verbeteren de afvoer van lymfevocht.

Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Daarnaast krijgt u begeleiding bij het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Lymftaping

Lymftaping is een tapetechniek met speciale tape die een liftende werking heeft. De tape verbetert de onderhuidse circulatie en bevordert de afvoer van lymfevocht.

Enkele adviezen/leefregels

Het beste wat u kunt doen is veel bewegen. Dat bevordert een goede doorstroom van lymfevocht. Het is belangrijk dat u weer zo snel mogelijk in uw dagelijkse ritme komt. Voorkom overbelasting door bijvoorbeeld zwaar tillen. En draag geen knellende kleding die de afvoer van lymfevocht kan blokkeren.

Waar vindt oedeemfysiotherapie plaats

De behandelingen vinden plaats op onze beide ziekenhuislocaties (Almelo en Hengelo).