Verpleegkundigen lopen in de gang

De valpolikliniek is gericht op patiënten, bij wie vallen een probleem is, of waarbij een val letsel heeft veroorzaakt. Voor verwijzing kunt u terecht bij uw huisarts of specialist.

Hoe verloopt een afspraak op de valpolikliniek?

U wordt onderzocht door een specialist, fysiotherapeut en een klinisch geriatrie verpleegkundige. De fysiotherapeut stelt specifieke vragen ten aanzien van uw lichamelijke klachten, functioneren en leefomgeving. Vervolgens neemt de fysiotherapeut een aantal testen af die de mate van veilig en zelfstandig functioneren in kaart brengen. Deze testen kunnen laten zien óf en waar de problemen tijdens bewegen tot uiting komen. Aan de hand hiervan kunnen adviezen gegeven worden ten aanzien van het functioneren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de manier van het gebruik van een hulpmiddel, een (ander) hulpmiddel gaan gebruiken, fysiotherapie of ergotherapie bij u aan huis inschakelen of hier in het ziekenhuis vervolgen. De bevindingen van de fysiotherapeut en de klinisch verpleegkundige worden besproken in het eindoverleg met de specialist.
Aanvullend wordt er een hartfilmpje gemaakt en bloed onderzocht. De afspraak duurt in totaal ongeveer vijf uur. De specialist zal met u de conclusie, met betrekking tot de fysieke en psychosociale aspecten, van het onderzoek bespreken.

Wat neemt u in alle gevallen mee bij uw eerste bezoek aan de valpolikliniek?

Bij uw eerste bezoek aan de valpolikliniek neemt u mee:

  • Recent overzicht van medicijnen die u gebruikt. Vermeld ook zalf en medicijnen die u bij de drogist koopt
  • Eventuele hulpmiddelen zoals een bril, gehoorapparaat, aangepast schoeisel, stok of rollator
  • U hoeft niet nuchter te komen, tenzij anders aangegeven in de afspraak bevestiging

 

Op uw afspraakbevestiging die u van ons ziekenhuis ontvangt leest u hoe de afspraak er voor u uit ziet en waar u zich moet melden.

 

Wilt u meer weten over fysiotherapie met betrekking tot de valpolikliniek? Neem contact op met het secretariaat van fysiotherapie.