Verpleegkundigen lopen in de gang

Ongewild ontlastingsverlies - fecale incontinentie

Ontlastingsverlies is een zeer storende klacht waarvoor vanwege schaamte vaak geen hulp wordt gezocht. Dit kan leiden tot een sociaal isolement. Daarbij beïnvloedt ontlastingsverlies de kwaliteit van leven. In uiterste gevallen kunnen de klachten zelfs leiden tot depressies en verlies van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ondanks het feit dat het een enorme invloed kan hebben op het dagelijks leven, wordt er uit schaamte weinig of niet over het ontlastingsvlies gesproken. Ongewild verlies van ontlasting of winden komt meer voor dan werd gedacht. Zeker niet alleen bij vrouwen op hogere leeftijd, al komt het vaker voor bij vrouwen na de overgang.

 

Vaak blijk achteraf dat klachten al langer bestonden, voor dat het een ernstig probleem werd.  Als u last heeft van ontlastingsincontinentie, betekent dit dat u ontlasting of winden niet goed kunt ophouden. Sommige mensen zijn volledig incontinent en poepen in hun broek zonder het te merken. Maar ook als u maar een klein beetje ontlasting verliest, ongewild windjes laat of wanneer u alleen remsporen in uw onderbroek heeft, is sprake van een lichte vorm van fecale incontinentie (ontlastingsverlies). Vaak kunnen we er iets aan doen.

 

Bekijk behandelmogelijkheden van ongewild ontlastingsverlies.

 

Oorzaken ongewild ontlastingsverlies

Ontlastingsincontinentie kan vele oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • een (gedeeltelijke) beschadiging of verslapping van de kringspier of de bekkenbodemspier
  • uitgezakte aambeien
  • een endeldarmverzakking, of:
  • een verslapping van de wand tussen de vagina en de endeldarm (een rectocele)

 

Incontinentie kan ook ontstaan door een beschadiging van de zenuwen die de kringspier en de bekkenbodemspieren aansturen. Dit komt echter minder vaak voor. Het kan ook ontstaan door ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (proctitis) of chronische diarree. De ernst van de klachten kunnen verschillen van pijn en jeuk aan de anus tot ongewild winden laten tot echt in de broek poepen zonder het te voelen.

 

Soiling (het achterlaten van sporen in de onderbroek) kan ontstaan door het niet goed uit kunnen poepen waardoor soms restjes ontlasting net boven de kringspier achterblijven. Bij bewegen komt dit alsnog naar buiten. Weer anderen moeten rennen om tijdig het toilet te halen.