Verpleegkundigen lopen in de gang

Bij het defecatie expertise centrum kunt u terecht voor een aantal bijzondere behandelingen. Zo zijn wij één van de centra in Nederland die 'sacrale neuromodulatie' kunnen aanbieden. Met deze speciale techniek kunnen we met behulp van elektrische impulsen ongewenst verlies van ontlasting behandelen.

 

Sacrale neuromodulatie

Is een behandelingsvorm voor functiestoornissen van de darmen en een bewezen effectieve therapie om ontlastingsverlies tegen te gaan.  Hierbij worden de sacrale zenuwen in de onderrug, ter hoogte van het heiligbeen, gestimuleerd met zwakke elektrische impulsen. De sacrale zenuwen regelen de functies van de blaas, darmen, sluitspieren en de bekkenbodem. Door het moduleren (omzetten/aanpassen) van de sacrale zenuwen kunnen ongewilde of onjuiste signalen overstemd worden door 'goede' signalen, waardoor de symptomen, behorend bij de functiestoornis, verlicht kunnen worden. Volledige continentie is maar bij een klein aantal patiënten waarneembaar. Als de klachtenvermindering meer dan vijftig procent is, dan is dit een indicatie voor het implanteren de neurostimulator. 

 

Overige behandelingen bij ongewild ontlastingsverlies

Lees meer over darmspoelen.

In sommige gevallen is een stoma de enige optie. Lees meer hierover.

 

Bent u benieuwd wie deze behandeling uitvoeren? Bekijk dan wie er voor u klaarstaan in het behandelteam

Patiëntenfolders

Onderstaande folders bieden u meer informatie over de behandeling van ongewild ontlastingsverlies via sacrale neuromodulatie.