Verpleegkundigen lopen in de gang

Diabetische voeten zorg

Al ongeveer 20 jaar bieden we in ZGT multidisciplinaire zorg voor de diabetische voet, op locatie Almelo. De diabetische voet is een conditie, gekenmerkt door een huiddefect aan de voet, die diep kan doorlopen tot op de pezen en het bot. Onderhouden door afwijkingen aan het zenuwstelsel en de bloedvaten, als gevolg van de diabetes. Deze sluipende conditie kan vroegtijdig leiden tot een beenamputatie.

Voetenteam

Binnen onze zorg werken we met een podotherapeut, een wondconsulent, een orthopedisch schoenmaker en een bewegingswetenschapper onder verantwoordelijkheid van een vaatchirurg intensief samen. Het 'voetenteam' werkt samen met 14 Europese klinieken binnen de zogenaamde Eurodiale groep, om zo te komen tot gemeenschappelijke afspraken binnen Europa. Ook wordt de groep vertegenwoordigd binnen de Nederlandse consensus groep diabetische voet. De kliniek werkt intensief samen met de Universiteit van Twente en Het AMC te Amsterdam, reden waarom er een bewegingswetenschapper eveneens het team heeft aangevuld.
Binnen de vaatzorg in Almelo hebben we de expertise voor de behandeling van de vernauwde kleine bloedvaten in de benen, een conditie kenmerkend voor de diabetes. Samen met de expertise op het gebied van de wonden aan de diabetische voet probeert het team zo de kans op een amputatie te verkleinen.

Werkwijze

Bij binnenkomst wordt de patiënt onderzocht. Er wordt een diagnose gesteld en een risicoprofiel opgesteld. Ernstige vaatproblemen worden snel behandeld. Bij andere problemen, veroorzaakt door zenuwafwijkingen en standsafwijkingen in de voet, kan samen met de podotheraput en/of de orthopedisch schoenmaker een beleid worden opgesteld. Voor ernstige standafwijkingen in de voet wordt samengewerkt met en othopedisch schoenmaker.

TV serie Topzorg Oost

In 2016 kwam de ZGT diabetesexpertise aan bod bij Topzorg Oost: een medische serie van RTV Oost over de ziekenhuiszorg in Overijssel. Aan de hand van persoonlijke verhalen, bijzondere ingrepen en betrokken specialisten krijgt u een unieke kijk in onze diabeteszorg. De aflevering kunt u hier terugkijken: 

Ziekenhuislocatie Almelo Diabetische voetenpolikliniek

  • Opmerkingen

    Polikliniek: op dinsdag

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Diabetische voetpolikliniek

  • Polikliniek 088 708 52 31
  • Opmerkingen

    Polikliniek op maandagmiddag

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo