
Proctologie is een aandachtsgebied binnen de heelkunde. Deze houdt zich bezig met aandoeningen in het laatste stukje van de darm. Op de afdeling wordt u onderzocht op mogelijke afwijkingen in de endeldarm en de anus. Indien mogelijk kunnen we u direct behandelen. Klik hier voor onze (PDF) folder over de proctologiekliniek.
Proctologische klachten
De meest voorkomende proctologische klachten zijn:
- Rectaal bloedverlies
- Anale jeuk
- Soiling/afscheiding
- Anale pijn/branderig gevoel
- Anale prolaps/verzakking
- Incontinentie van ontlasting
- Stoornissen in het ontlastingspatroon
- Anuskramp
- Gevoel van aandrang, loze aandrang
- Zwellingen om de anus
Afspraak
Voor een afspraak met een van onze medewerkers heeft u een verwijzing nodig van de polikliniek heelkunde of uw huisarts. Als u bent aangemeld, wordt u gebeld voor het maken van een afspraak. U ontvangt daarna schriftelijk een afspraakbevestiging en informatie over de procedure. Wilt u bij uw eerste bezoek een geldig paspoort of ID-kaart meenemen. Onze contactgegevens staan onderaan deze pagina.
Spreekuur
Tijdens het spreekuur bij de verpleegkundig specialist of chirurg heeft u een vraaggesprek over uw aandoening. Ook wordt u lichamelijk onderzocht. Als aanvulling op het lichamelijk onderzoek is er regelmatig een proctoscopie nodig. Dit is een inwendig onderzoek waarbij de verpleegkundig specialist het laatste stukje van de darm bekijkt door een kort kijkbuisje. Wanneer er opgezwollen aambeiweefsel in de endeldarm zit, kan er direct een behandeling met rubber bandjes plaatsvinden. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan is deze behandeling niet direct mogelijk. Dan maken we met u een afspraak op een andere dag.
Werking van de darm en anus
De darm is een belangrijk orgaan in ons spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel is de verzamelnaam voor de organen die samen zorgen voor het verteren van voedsel. De darm bestaat uit de dunne en de dikke darm. In de dunne darm worden belangrijke sappen aan het voedsel toegevoegd. Die sappen zorgen voor de vertering van het voedsel. Het voedsel en geeft voedingsstoffen (bouw- en brandstoffen voor het lichaam) aan het bloed af. De rest van het voedsel stroomt als een dunne onverteerbare brij de dikke darm in. De dikke darm onttrekt water en zouten aan deze brij. Wat dan overblijft is ontlasting. De ontlasting wordt door het samentrekken van de dikke darm naar het laatste deel van de darm geduwd: de endeldarm. Als de endeldarm vol is, krijg je ‘aandrang’ om te ontlasten. Dat is dus het signaal om naar het toilet te gaan.
De endeldarm
De endeldarm (1) is het laatste deel van de dikke darm. De laatste vier centimeter van de endeldarm noemen we het anale kanaal (2). De inwendige kringspieren (3) en de uitwendige kringspieren(4)) zorgen voor de grove afsluiting van de endeldarm. De inwendige kringspier is onwillekeurig. Dat betekent dat deze kringspier zich ontspant op het moment dat de endeldarm vol zit met ontlasting. Dit gebeurt ongemerkt. De buitenste kringspier is willekeurig. Dat betekent dat deze kringspier zich pas ontspant als u dat toestaat. Bijvoorbeeld als u op het toilet zit. Het inwendige zwellichaam (aambeizwellichaam) (5) is noodzakelijk voor de fijngevoelige afsluiting van de endeldarm. Zo kunnen we windjes en anaal vocht goed tegenhouden. De slijmklieren zorgen waarschijnlijk voor ‘smering’ van de anus. Deze slijmklieren bevinden zich in de buurt van de zaagvormige tandlijn (linea dentata) (6). Dat is de overgang van de huid van de anus naar het slijmvlies. Boven deze tandlijn is er geen pijngevoel, onder deze tandlijn wel.
De proctologiespecialisten van ZGT werken nauw samen met het Defecatie Expertise Centrum. Klik hier om naar de webpagina van het Defecatie Expertise Centrum te gaan.
Uw zorgpad bij de proctologie
Hieronder ziet u stapsgewijs het proces dat een patiënt doorloopt bij proctologische klachten.
-
1
Eerste afspraak
Tijdens het spreekuur bij de verpleegkundig specialist heeft u een vraaggesprek over uw aandoening. Ook wordt u lichamelijk onderzocht.
-
2
Onderzoek
Er zijn diverse onderzoeken mogelijk om (het laatste stuk van) uw darm te kunnen beoordelen. Welk onderzoek u moet ondergaan, is afhankelijk van uw klachten en de bevindingen van de verpleegkundig specialist of chirurg. Klik hier voor uitleg over de verschillende onderzoeken.
-
3
Aandoening
Op basis van de uitkomst van het spreekuur en/of het onderzoek kan de aandoening worden vastgesteld. Klik hier voor meer informatie over de proctologische aandoeningen.
-
4
Behandeling
Op basis van de uitkomst van het onderzoek zal de specialist een eventuele behandeling voorschrijven. Klik hier voor meer informatie over de proctologische behandelingen.
Ziekenhuislocatie Hengelo Proctologiepolikliniek
- Telefoonnummer 088 708 52 31
- Adres Geerdinksweg 141,7555 DL Hengelo
- Website Heelkunde (chirurgie)