Verpleegkundigen lopen in de gang

Proctologie is een aandachtsgebied binnen de heelkunde. Deze houdt zich bezig met aandoeningen in het laatste stukje van de darm. Op de afdeling wordt u onderzocht op mogelijke afwijkingen in de endeldarm en de anus. Indien mogelijk kunnen we u direct behandelen. Klik hier voor onze (PDF) folder over de proctologiekliniek.

Proctologische klachten

De meest voorkomende proctologische klachten zijn:

  • Rectaal bloedverlies
  • Anale jeuk
  • Soiling/afscheiding
  • Anale pijn/branderig gevoel
  • Anale prolaps/verzakking
  • Incontinentie van ontlasting
  • Stoornissen in het ontlastingspatroon
  • Anuskramp
  • Gevoel van aandrang, loze aandrang
  • Zwellingen om de anus

Afspraak

Voor een afspraak met een van onze medewerkers heeft u een verwijzing nodig van de polikliniek heelkunde of uw huisarts. Als u bent aangemeld, wordt u gebeld voor het maken van een afspraak. U ontvangt daarna schriftelijk een afspraakbevestiging en informatie over de procedure. Wilt u bij uw eerste bezoek een geldig paspoort of ID-kaart meenemen. Onze contactgegevens staan onderaan deze pagina.

Spreekuur

Tijdens het spreekuur bij de verpleegkundig specialist of chirurg heeft u een vraaggesprek over uw aandoening. Ook wordt u lichamelijk onderzocht. Als aanvulling op het lichamelijk onderzoek is er regelmatig een proctoscopie nodig. Dit is een inwendig onderzoek waarbij de verpleegkundig specialist het laatste stukje van de darm bekijkt door een kort kijkbuisje. Wanneer er opgezwollen aambeiweefsel in de endeldarm zit, kan er direct een behandeling met rubber bandjes plaatsvinden. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan is deze behandeling niet direct mogelijk. Dan maken we met u een afspraak op een andere dag.

Werking van de darm en anus

De darm is een belangrijk orgaan in ons spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel is de verzamelnaam voor de organen die samen zorgen voor het verteren van voedsel. De darm bestaat uit de dunne en de dikke darm. In de dunne darm worden belangrijke sappen aan het voedsel toegevoegd. Die sappen zorgen voor de vertering van het voedsel. Het voedsel en geeft voedingsstoffen (bouw- en brandstoffen voor het lichaam) aan het bloed af. De rest van het voedsel stroomt als een dunne onverteerbare brij de dikke darm in. De dikke darm onttrekt water en zouten aan deze brij. Wat dan overblijft is ontlasting. De ontlasting wordt door het samentrekken van de dikke darm naar het laatste deel van de darm geduwd: de endeldarm. Als de endeldarm vol is, krijg je ‘aandrang’ om te ontlasten. Dat is dus het signaal om naar het toilet te gaan.

De endeldarm

Afbeelding endeldarm

De endeldarm (1) is het laatste deel van de dikke darm. De laatste vier centimeter van de endeldarm noemen we het anale kanaal (2). De inwendige kringspieren (3) en de uitwendige kringspieren(4)) zorgen voor de grove afsluiting van de endeldarm. De inwendige kringspier is onwillekeurig. Dat betekent dat deze kringspier zich ontspant op het moment dat de endeldarm vol zit met ontlasting. Dit gebeurt ongemerkt. De buitenste kringspier is willekeurig. Dat betekent dat deze kringspier zich pas ontspant als u dat toestaat. Bijvoorbeeld als u op het toilet zit. Het inwendige zwellichaam (aambeizwellichaam) (5) is noodzakelijk voor de fijngevoelige afsluiting van de endeldarm. Zo kunnen we windjes en anaal vocht goed tegenhouden. De slijmklieren zorgen waarschijnlijk voor ‘smering’ van de anus. Deze slijmklieren bevinden zich in de buurt van de zaagvormige tandlijn (linea dentata) (6). Dat is de overgang van de huid van de anus naar het slijmvlies. Boven deze tandlijn is er geen pijngevoel, onder deze tandlijn wel.

De proctologiespecialisten van ZGT werken nauw samen met het Defecatie Expertise Centrum. Klik hier om naar de webpagina van het Defecatie Expertise Centrum te gaan.

Uw zorgpad bij de proctologie

Hieronder ziet u stapsgewijs het proces dat een patiënt doorloopt bij proctologische klachten.

Ziekenhuislocatie Hengelo Proctologiepolikliniek

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo