Verpleegkundigen lopen in de gang

Er zijn diverse onderzoeken mogelijk om (het laatste stuk van) uw darm te kunnen beoordelen. Welk onderzoek u moet ondergaan, is afhankelijk van uw klachten en de bevindingen van de verpleegkundig specialist of chirurg. Hieronder ziet u uitleg over de verschillende onderzoeken.

Proctoscopie

Met een proctoscopie kan de verpleegkundig specialist of chirurg de binnenkant van het laatste stukje van uw endeldarm en anus bekijken. Zo kan hij bepaalde afwijkingen opsporen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U heeft daarbij uw knieën opgetrokken. De chirurg brengt het korte kijkbuisje (proctoscoop) via de anus in het laatste stukje van de darm. Dit voelt meestal niet zo prettig. Als u zich goed ontspant, hoeft het vrijwel geen pijn te doen. Ontspannen doet u door te persen als de proctoscoop wordt ingebracht. Als de proctoscoop is ingebracht, kan de chirurg de slijmvliesbekleding van de darm bekijken. Het onderzoek duurt maximaal vijf minuten. 

Coloscopie 

Bij een coloscopie kan de maag-lever-darm arts het slijmvlies van de dikke darm onderzoeken. Daarvoor brengt hij een flexibele slang (coloscoop) via de anus in de darm tot aan de overgang van de dikke naar de dunne darm. Door deze beweegbare slang kan de arts in de darm kijken om eventuele afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Voor dit onderzoek krijgt u een lichte verdoving. Zo merkt u weinig van het onderzoek. Bij het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U heeft daarbij uw knieën opgetrokken. U kunt tijdens het onderzoek wat krampen krijgen door de lucht die in de darm wordt geblazen. Deze lucht zorgt ervoor dat de darm zich iets ontplooit. Zo kan de arts het slijmvlies van de darm goed bekijken. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Op basis van de uitkomst van het onderzoek zal de specialist een eventuele behandeling voorschrijven. Klik hier voor meer informatie over de proctologische behandelingen.

Ziekenhuislocatie Hengelo Proctologiepolikliniek

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo