Verpleegkundigen lopen in de gang

Geriatrische traumatologie

Oudere patiënten met een botbreuk hebben extra aandacht nodig. Bij een leeftijd van zeventig jaar of ouder kunnen enkele gezondheidsrisico’s aanwezig zijn. Hier speelt ZGT op in met deskundigheid op het gebied van geriatrische traumatologie. Geriatrische traumatologie is een onderdeel binnen de traumatologie, dat zich specifiek richt op de ouderen met letselschade.

Kwetsbaarheid

De behandeling voor ouderen met een botbreuk is gericht op het vroegtijdig signaleren van kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid betekent dat de patiënt extra gevoelig is voor complicaties bij ziekte, zoals infectie, ondervoeding en acute verwardheid. Ook is er een grotere kans op vallen. Bij opname op de spoedeisende hulp ondergaat u hiervoor een screening.

Multidisciplinaire samenwerking

Heeft een oudere patiënt een verhoogd risico op complicaties? Dan wordt de geriater geconsulteerd. De geriater is een medisch specialist die zich richt op de diagnose en behandeling van ouderdomsziekten. De traumachirurg en de klinisch geriater werken samen met de verpleegkundig specialist, verpleegkundigen en andere professionals. Er is veel aandacht voor zelfredzaamheid, ondervoeding, botontkalking en valpreventie. Door vroege geriatrische medebehandeling worden complicaties tijdig behandeld of zelfs voorkomen.

De samenwerking tussen de verschillende specialismen en de gespecialiseerde zorg voor deze groep patiënten heeft als resultaat een hoge kwaliteit van zorg en minder complicaties bij deze kwetsbare groep patiënten.

Unieke aanpak heupbreuken

De integrale aanpak van heupbreuken in ZGT is uniek. Slechts enkele ziekenhuizen in Nederland passen deze methode toe. En deze methode werpt zijn vruchten af. Er is een kleinere kans op overlijden na heupbreuk bij ZGT. Dit is onderzocht door Ellis Folbert, verpleegkundig specialist op de afdeling traumatologie. Ze nam 1.300 heupbreuken onder de loep. Lees er alles over in het nieuwsbericht op TC Tubantia.

Video

Bekijk de informatievideo over geriatrische traumatologie.

 

Patiëntenfolder

Ziekenhuislocatie Almelo Traumatologie

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo