Verpleegkundigen lopen in de gang

Onderzoeken vaatchirurgie

Voor het beoordelen van uw bloedvaten zijn diverse onderzoeken mogelijk. Welk onderzoek u ondergaat, hangt af van uw klachten. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende onderzoeken.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is een combinatie van echobeelden en doppleronderzoek. Bij echobeelden worden uw bloedvaten op een monitor zichtbaar gemaakt door geluidsgolven. Van dit beeld maken we een foto. Op die foto zijn de structuur, ligging en grootte van uw bloedvaten goed te zien. Met dopplersignalen meten we de richting en stroomsnelheid van uw bloed. Het duplexonderzoek is pijnloos en zonder risico.

Drukmeting

Bij een drukmeting ligt u op een bank. Met dopplersignalen en een bloeddrukmeter meten we de bloeddruk aan uw arm en enkel. De verhouding tussen de bloeddruk in uw armen en de bloeddruk in uw enkel geeft ons informatie over de bloeddoorstroming naar en in uw benen.

Looptest/inspanningstest

Bij de looptest doen we de bovengenoemde drukmeting voor en na een inspanning. U levert die inspanning tijdens een looptest op een loopband.

Bovenstaande onderzoeken vinden plaats op het vaatlaboratorium. Ze worden uitgevoerd door vaatlaboranten. De onderzoeken variëren in duur van ongeveer vijftien tot zestig minuten. Wij adviseren u tijdens het onderzoek kleding en schoenen te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Angiografie

Een angiografie vindt plaats op de afdeling Radiodiagnostiek. De radioloog doet dit onderzoek. Bij dit onderzoek krijgt u jodiumhoudende contrastvloeistof ingespoten in de slagader. Hiervoor wordt meestal de slagader in de lies aangeprikt. De lies is dan eerst plaatselijk verdoofd. Na het inspuiten van de contrastvloeistof kan de radioloog röntgenfoto’s maken. Op die foto’s zijn de bloedvaten en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. Na het onderzoek krijgt u een drukverband op uw lies en moet u enkele uren plat blijven liggen. Dit om een nabloeding te voorkomen. Voor dit onderzoek wordt u in principe één dag opgenomen. U krijgt vooraf schriftelijk en mondeling uitgelegd hoe u zich op dit onderzoek kunt voorbereiden.

MR-A

Bij een Magnetische Resonantie Angiografie (MR-A) gebruiken we een techniek van magnetische velden en radiogolven. Met deze zogenaamde magneetscan kunnen we de bloedvaten tot in detail zichtbaar maken. Hierbij gebruiken we dus geen röntgenstralen. Bij dit onderzoek ligt u in een nauwe lange tunnel. U heeft contact met de laborant via een microfoon.

CT-scan

CT staat voor computertomografie. Met deze röntgentechniek is het mogelijk om dwarsdoorsnede-foto’s te maken van de bloedvaten. Het maken van een CT-scan is niet pijnlijk. Een CT-scan speelt een belangrijke rol in de voorbereiding van een aneurysmaoperatie.

Ziekenhuislocatie Almelo Heelkunde

  • Spreekuren

    De polikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur. 

  • Bezoektijden

    De polikliniek is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.15 en van 12.45 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Almelo Vaatchirurgie

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo