Verpleegkundigen lopen in de gang

Spataderen zijn uitgezette en kronkelige onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen doen zich voornamelijk in de benen voor. Hier moet het bloed vanuit de tenen via de aderen weer terugstromen naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, zitten er kleppen in de aderen. Spataderen worden onder andere veroorzaakt door het niet meer goed functioneren van deze kleppen. Als de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen. Er zijn verschillende factoren bekend die van invloed zijn op het ontstaan van spataderen. Deze worden hieronder besproken.

Ontstaan van spataderen

  • Trombose: wanneer de bloedstroom in een ader wordt belemmerd door een bloedstolsel, zoekt het bloed omwegen om de terugweg naar het hart te vinden. Het bloed zal door allerlei zijtakken van de ader gaan stromen. Deze zijtakken zijn echter niet bestand tegen de hoge druk en verwijden zich waardoor de kleppen gaan lekken.
  • Erfelijke aanleg: door aangeboren zwakte van de vaatwand kunnen spataderen ontstaan. De mens loopt rechtop waardoor spataderen zich, onder invloed van de zwaartekracht, voornamelijk in de onderbenen ontwikkelen.

Spataderkeurmerk

In oktober 2016 heeft ZGT het spataderkeurmerk 2016 gekregen van de Hart&Vaatgroep.

 

Ziekenhuislocatie Almelo Vaatchirurgie

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Vaatchirurgie

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.30 uur.

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo