Verpleegkundigen lopen in de gang
Hematologie

Hematologie

Wat is hematologie?

Hematologie is een medisch specialisme wat zich bezighoudt met ziekten van het bloed, lymfeklieren en beenmerg. Er zijn veel verschillende hematologische ziektebeelden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen goedaardige (benigne) en kwaadaardige (maligne) aandoeningen.

Goedaardige aandoeningen zijn bijvoorbeeld stollingsstoornissen en aangeboren vormen van bloedarmoede. Kwaadaardige aandoeningen zijn bijvoorbeeld leukemie, lymfeklierkanker of multipel myeloom. Daarnaast is er binnen de hematologie een grote groep zeldzame vormen van kanker.

Behandelingen

In ZGT behandelen we de meest voorkomende hematologische ziektebeelden. Voor zeldzamere vormen of intensievere behandelingen werken we samen met andere centra. Zo worden bijvoorbeeld stamceltransplantaties in samenwerking met het MST in Enschede uitgevoerd en vinden bestralingen in het MST of Deventer ziekenhuis plaats.

Op onze afdeling dagbehandeling oncologie in Hengelo vinden behandelingen plaats. Onderzoeken kunnen, afhankelijk van het soort onderzoek, zowel op onze locatie in Almelo als in Hengelo gedaan worden.