Verpleegkundigen lopen in de gang

Het Hodgkin lymfoom is een zwelling van de lymfeklieren. Deze ziekte komt niet veel voor. Ongeveer 350 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose Hodgkin lymfoom. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen tussen de 20 en 35 jaar. Ook mensen ouder dan 50 jaar hebben een verhoogd risico op de ziekte. Bij mannen komt de ziekte iets vaker voor dan bij vrouwen.

Risicofactoren

Over de oorzaken van een Hodgkin lymfoom is weinig bekend. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol. Ook een virusinfectie, zoals het Epstein-Barr-virus, lijkt een oorzaak te kunnen zijn. Wel is bekend dat de ziekte zich verspreid via aangrenzende lymfeklierstations. Opvolgende stations worden niet vaak overgeslagen.

Symptomen van Hodgkin lymfoom

Het eerste verschijnsel van Hodgkin lymfoom is vaak een goed voelbare zwelling van een of meer lymfeklieren. De zwelling kan ontstaan in de hals, in één van de oksels of in één van de liezen. Over het algemeen zijn de zwellingen niet pijnlijk. Soms zijn ze gevoelig als je ze indrukt. Zwellingen van lymfeklieren kunnen ook in de ruimte tussen de longen ontstaan. Deze zwellingen geven klachten zoals benauwdheid of pijn rond het borstbeen. Wanneer een zwelling langer dan twee weken duurt is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. De verschijnselen die dan kunnen optreden zijn:

  • Perioden met koorts, afgewisseld door perioden met een normale temperatuur.
  • Gewichtsverlies en gebrek aan eetlust.
  • Hevige vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen.
  • Hevige transpiratie, vooral ’s nachts.
  • Jeuk over het hele lichaam.
  • Pijn op de plaats van de aangetaste lymfeklieren bij het drinken van alcohol.

Bij sommige patiënten treden deze verschijnselen meteen op. Bij andere patiënten komen de verschijnselen later of helemaal nooit. De lymfeklierzwelling is dan het enige verschijnsel.