Verpleegkundigen lopen in de gang

Non-hodgkin lymfoom

Ongeveer 2400 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose non-hodgkin lymfoom. De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar. De helft van deze patiënten is ouder dan 60 jaar. Er zijn een paar zeer agressieve vormen van een Non-Hodgkin lymfoom die vooral in de kinder- en puberleeftijd voorkomen.

Risicofactoren

Over het ontstaan van non-hodgkin lymfomen is nog niet veel bekend. Erfelijkheid speelt mogelijk een kleine rol. Blootstelling aan giftige stoffen, zoals pesticiden en haarverf lijken ook een rol te spelen. Patiënten met HIV hebben ook een verhoogd risico op een non-hodgkin lymfoom.

Symptomen van een non-hodgkin lymfoom

Het eerste verschijnsel van een non-hodgkin lymfoom is vaak een goed voelbare zwelling van één of meerdere lymfeklieren. De zwelling kan ontstaan in de hals, in één van de oksels of in één van de liezen. Over het algemeen zijn de zwellingen niet pijnlijk. Soms zijn ze gevoelig als je ze indrukt.

Een non-hodgkin lymfoom kan ook in het lymfeklierweefsel ontstaan. Dan krijgt u klachten doordat het orgaan waarin het lymfoom ontstaat beschadigd of opgezwollen raakt. Het non-hodgkin lymfoom kan bijvoorbeeld klachten geven die lijken op een maagzweer of een gezwel in de darm. Bij een non-hodgkin lymfoom kunnen ver van elkaar verwijderde lymfeklierstations zijn aangetast terwijl de tussenliggende lymfeklierstations tumorvrij zijn. Algemene verschijnselen die kunnen wijzen op een Non-hodgkin lymfoom zijn:

  • Perioden met koorts, afgewisseld door perioden met een normale temperatuur.
  • Gewichtsverlies en gebrek aan eetlust.
  • Hevige vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen.
  • Hevige transpiratie, vooral ’s nachts.

Als u last heeft van bovengenoemde verschijnselen, wil dat nog niet zeggen dat u een non-hodgkin lymfoom hebt. Opgezwollen lymfeklieren kunnen ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een ontsteking. Als een lymfeklier langer dan twee weken gezwollen blijft en als de andere klachten aanhouden, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.