Verpleegkundigen lopen in de gang

Soorten behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw behandeld arts vertelt u welke behandeling voor uw situatie geschikt is.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die cytostatica worden genoemd. Via de bloedbaan remmen zij deling van cellen. Afhankelijk van het ziektebeeld kan chemotherapie worden gegeven als genezende behandeling of om de ziekte te onderdrukken. Vaak worden meerdere soorten chemotherapie tegelijk in een kuur gegeven of worden ze gecombineerd met immunotherapie. Lees meer informatie over chemotherapie op de site van Hematon.

Immunotherapie
Immunotherapie maakt gebruik van het eigen afweersysteem om tumorcellen te vernietigen. Het is afhankelijk van het type tumorcel of het mogelijk is om immuuntherapie te geven. Veel van deze behandelingen zitten nog in een onderzoeksfase. Op de site van Hematon vindt u meer informatie over immunotherapie

Radiotherapie
Radiotherapie houdt in dat kwaadaardige cellen worden behandeld met bestraling. De straling zorgt ervoor dat een kwaadaardige cel beschadigd raakt, niet meer kan herstellen en dood gaat. Gezonde cellen worden hierbij ook geraakt, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan. Gelukkig kunnen gezonde cellen zich veel beter herstellen dan kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn de bestralingen de afgelopen jaren steeds preciezer en nauwkeuriger geworden.

Wait & See
Het kan zijn dat een ziektebeeld zich heel langzaam ontwikkeld en niet tot nauwelijks klachten geeft. Het is dan lang niet altijd beter om direct met een behandeling te starten en zou dan zelfs meer schade kunnen opleveren dan voordeel. Het betekent geen “niets doen”, maar waakzaam afwachten. Er vinden regelmatige controles plaats en er wordt pas iets gedaan zodra het noodzakelijk wordt. Lees meer over Wait & See.

Wanneer iemand niet meer beter wordt

Gelukkig zijn de laatste jaren de behandelingen steeds beter geworden waardoor hematologische ziektebeelden beter zijn te behandelen of te genezen. Helaas kan het ook voorkomen dat genezing niet meer mogelijk is en dat de behandeling is gericht op verlenging van het leven en verbetering van kwaliteit van leven. Andere zorgverleners kunnen ondersteuning bieden in zo’n traject, zoals een geestelijk verzorger, maatschappelijk werker of psycholoog. 

Palliatief team 
Het palliatief team ZGT is een multidisciplinair team dat ingeschakeld kan worden zodra duidelijk is dat iemand niet meer beter wordt. Zij kunnen ondersteunen bij het nadenken over wensen, het nemen van beslissingen en adviseren bij (te verwachten) praktische, lichamelijke en mentale klachten en problemen.