ZGT'er controle verdachte plekjes

Symptomen bij huidkanker

Hoe men huidkanker kan herkennen is niet in een paar zinnen te omschrijven. Dit kan variëren van een veranderende moedervlek tot een glazig huidkleurig plekje op de huid . Ook ziet het er soms uit als een eczeemplek maar reageert niet op zalfbehandeling. Bij veranderende of nieuwe plekken op de huid die u niet vertrouwt is het verstandig om uw huisarts en/of dermatoloog om raad te vragen.

Hoe herken je een ...

Actinische keratose

Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. In het begin zijn ze vaak beter te voelen dan te zien. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Basaalcelcarcinoom

Meestal geeft een basaalcelcarcinoom geen klachten en wordt het toevallig gezien. Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood iets glanzend bultje met soms wat bloedvaatjes daarin. In het bultje kan een niet genezend wondje ontstaan. Soms lijkt het op een eczeemplek, maar jeukt gewoonlijk niet.

Plaveiselcelcarinoom

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet. Het kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt.

Melanoom

U kunt een melanoom zien of opmerken als:

  1. Er opeens een nieuwe, opvallende donkerbruine tot zwarte moedervlek is.
  2. Een nieuwe of een al langer aanwezige moedervlek verandert (groeit, verschillende kleuren krijgt, erg donker wordt, dikker wordt of van vorm verandert).
  3. Een moedervlek jeukt, pijn doet, bloedt of open gaat.