Ontwikkeling smartwatch app ZGT en UT uitgeroepen tot Beste Diabetesidee 2017

  • 16 juni 2017

De Diameter is gekozen tot Het Beste Diabetesidee van 2017. Onderzoekspartners ZGT en Universiteit Twente (UT) hebben de prijs 15 juni 2017 in ontvangst genomen.

 

Zelfregie voor diabetespatiënten

ZGT en UT hebben de handen ineen geslagen bij ontwikkeling van "de Diameter". Deze app helpt patiënten met diabetes type 2 de bloedglucose op peil te houden door gezond te leven. De app biedt de diabetespatiënt zelfregie en helpt om motivatie vast te houden. Zo worden patiënten actief gecoacht bij regulering van hun bloedsuikerspiegel, mogelijk met minder medicatie. Meetresultaten kunnen gedeeld worden met het diabetesbehandelteam, waardoor het ziekenhuis spreekuur optimaal benut wordt.

 De Diameter meet lichaamsbeweging, suikerwaarden en registreert dieetgegevens. Deze waarden worden door een computermodel continue geanalyseerd en vertaald naar adviezen. Het model houdt rekening met persoonlijke voorkeuren en maakt gebruik van zogenaamde "motivatietheorieën". Adviezen zijn dan ook afgestemd op de patiënt. Het toegenomen inzicht en ervaring met de Diameter dient bij te dragen aan een verantwoorde, gezonde leefstijl.

 

Diabetes Fonds

Het Beste Diabetesidee is een subsidie, die toegekend is door het Diabetes Fonds om het leven van mensen met diabetes prettiger te maken. De toegekende bijdrage (€50.000,-) geeft een impuls aan doorontwikkeling van de Diameter. Zo werkt de UT aan het model dat voedings- en bewegingseffecten op glucoseregulatie voorspelt. ZGT is gestart met ontwikkeling van een dieetmodule, die het voorspellingsmodel zal verrijken.

 

De verwachting is dat in 2018 een prototype van de Diameter gebruikt kan worden.

 

De Diameter kort uitgelegd