Verpleegkundigen lopen in de gang
Intensive care

Intensive care

De intensive care is de afdeling waar de meest zieke patiënten liggen. Op de intensive care worden belangrijke functies in het lichaam bewaakt, zoals ademhaling en hartslag. Als het nodig is kunnen we deze ‘vitale functies’ ondersteunen met medicijnen of apparatuur. Soms is het nodig patiënten in slaap te brengen en te helpen met ademen met een beademingsmachine.
Deze intensieve zorg is mogelijk doordat een groot team intensive care verpleegkundigen, artsen (medisch specialisten en arts-assistenten) en ondersteunend personeel speciaal hiervoor is opgeleid. Samen vormen zij het IC-team van de afdeling intensive care.

Verschillende zorg

De dagelijkse zorg voor patiënten op de intensive care wordt door het IC-team gegeven. Maar de oorzaak van een opname op de intensive care kan verschillen. Daarom vindt vaak overleg plaats met artsen van andere afdelingen, zoals cardiologie, interne geneeskunde, chirurgie en longziekten. Samen bepalen met hen bepaalt het IC-team wat de beste behandeling is.

Natuurlijk is er ook oog voor de partner en familie. Opname op de intensive care kan gepaard gaan met veel onzekerheid. Het IC-team probeert er dan ook alles aan te doen om de naasten zo goed mogelijk te begeleiden.

Op deze pagina vindt u verder informatie over het IC-team, over bezoektijden en contactgegevens.