Verpleegkundigen lopen in de gang

Vasculaire preventiepolikliniek

Op de polikliniek Vasculaire Preventie kijken medisch specialisten hoe hoog uw risico op hart- en of vaatziekten is. Dit risico wordt bepaald door een aantal belangrijke factoren. Die factoren zijn onder andere roken, een hoge bloeddruk, suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte, overgewicht of te weinig lichaamsbeweging. De kans op hart- en of vaatziekten neemt toe als u meerdere risicofactoren hebt. Een verhoogd risico betekent niet dat u ziek bent, maar dat u een verhoogde kans op een aandoening aan het hart of de bloedvaten heeft. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de polikliniek

Vasculaire preventie

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten in Nederland. Het gaat hierbij om aandoeningen zoals een hartinfarct, angina pectoris, etalagebenen, een TIA of beroerte. De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door slagaderverkalking. Door slagaderverkalking slibben namelijk de aders dicht. Het specialisme vasculaire preventie kijkt of u slagaderverkalking heeft en hoe groot de kans is dat bloedvaten dichtslibben. En uiteraard bieden wij u een passende behandeling.

 

Spreekuur

Het spreekuur van de polikliniek Vasculaire Preventie is voor:

 

  • Patiënten die al een hart- en/ of vaatziekte hebben of hebben gehad.
  • Patiënten met suikerziekte
  • Patiënten met een verhoogde bloeddruk.
  • Patiënten met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed.
  • Patiënten bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.

 

Onderzoek

Tijdens uw bezoek aan het spreekuur kijken de medisch specialisten eerst hoe groot uw risico op hart- en vaatziekten is. Dat doet de nurse practitioner onder leiding van de internist. U krijgt de volgende onderzoeken:

 

  • Meting van uw lengte, buikomvang en gewicht
  • Lichamelijk onderzoek
  • ECG (hartfilmpje) 

 

Daarna wordt in overleg met de internist of de huisarts gekeken of behandeling nodig is. 

 

Behandeling

De behandeling heeft als doel om de kans op hart-/vaatziekten zo klein mogelijk te maken. Dat kan met medicijnen, zoals cholesterolverlagers of bloeddrukverlagers. Maar een dieet en begeleiding bij stoppen met roken of afvallen kunnen ook uitkomst bieden.

Ziekenhuislocatie Hengelo Vasculaire preventie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo