Verpleegkundigen lopen in de gang

Op deze pagina leest u welke onderzoeken de afdeling KNO uitvoert.

Gehoortest (audiometrie)

Bij de gehoortest testen we uw gehoor. We laten u via een hoofdtelefoon pieptoontjes horen op verschillende volumes. Dit is het zogenaamde toonaudiogram. Wij testen uw gehoor ook door het aanbieden van woorden in verschillende geluidssterkte. Dit noemen we een spraakaudiogram. De gehoortesten vinden plaats in een speciale geluidsdichte cabine. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Tympanometrie

Bij een tympanometrie meten wij de druk in het middenoor. Daarvoor krijgt u een dopje met meetapparatuur tegen uw oor. U hoort daarna een pieptoon. Met dit onderzoek testen wij of er sprake is van een onderdruk in het middenoor of dat er bijvoorbeeld vochtophoping zit in het middenoor: het zogenaamde lijmoor. Dit onderzoek duurt twee minuten.

Evenwichtsonderzoek (ENG)

Bij het evenwichtsonderzoek (ENG) testen wij uw evenwichtssysteem. En in het bijzonder de functie van de evenwichtskanalen. Dat doen we door het registreren van uw oogbewegingen tijdens het kijken naar bewegende beelden op een monitor. Ook stimuleren wij uw evenwichtskanalen door afwisselend koud en warm water in het oor te spuiten. U kunt na het onderzoek meestal een half uur tot een uur wat duizelig zijn. Als u met de auto naar het ziekenhuis komt, zorg dan dat u zelf niet hoeft te rijden. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Vóór het evenwichtsonderzoek doen wij eerst een drukmeting van uw oor. Medicijnen om duizeligheid te onderdrukken of medicijnen tegen nervositeit verstoren het onderzoek. Wilt u daarom deze medicijnen vanaf vier dagen voor het onderzoek niet meer innemen? Meteen na het onderzoek mag u deze medicijnen weer gebruiken.

Allergietesten

Bij de allergiestest  wordt uw reactie op een serie extracten met bekende allergenen getest door middel van een huidpriktest. U krijgt u diverse vloeistoffen (extracten) op uw onderarm. Dat zijn bijvoorbeeld vloeistoffen met huisstofmijt of graspollen. Met een klein prikkertje brengen wij de vloeistoffen oppervlakkig in de huid. Als er na enige tijd rode uitslag ontstaat op de plaats van het prikje, kan dit betekenen dat u allergisch bent voor dat stofje. De KNO-arts beoordeelt uiteindelijk of er echt sprake is van een allergie. De allergietest duurt ongeveer twintig minuten.

Rhinomanometrie

Bij rhinomanometrie wordt de doorgankelijkheid van de neus gemeten. Hiervoor maken we gebruik van een apparaatje: de PNIF. Dit onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Test voor otoacoustische emissies (OAE)

Bij de test voor otoacoustische emissies(OAE) onderzoeken wij de functie van het binnenoor, het slakkenhuis. Dat doen wij door het registreren van bijzondere geluidssignalen (otoacoustische emissies). Die meting doen wij met speciale apparatuur. Bij dit onderzoek houden wij een dopje met meetapparatuur tegen uw oor. Als wij emissies meten betekent dit meestal dat uw binnenoor goed werkt. Dit onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Reuktest

Bij de reuktest wordt u gevraagd aan een aantal geurflesjes te ruiken en de geur te benoemen. Soms wordt de test een tweede maal herhaald nadat de neusslijmvliezen optimaal zijn afgeslonken met xylometazoline (=Otrivin®™). In dat geval verneemt u pas na de tweede ronde de identiteit van de aangeboden geurstoffen.

KNO onderzoek