Verpleegkundigen lopen in de gang

Reconstructieve en sanerende oorchirurgie

Wanneer de gehoorgang te nauw is, dan kan deze met een operatie wijder gemaakt worden. In het algemeen wordt het oor geopend via een snede achter de oorschelp. Er kan grofweg een onderscheid gemaakt worden tussen twee typen operaties: sanerende operaties en gehoor verbeterende operaties.

Sanerende ooroperatie

Een sanerende operatie heeft als doel de aanwezige ontsteking of ingroei van de huid in het oor te verwijderen en op deze wijze te genezen. Vaak is het bij deze ingreep nodig om niet alleen het middenoor te openen, maar ook het daarachter gelegen deel van het schedelbot.

Gehoor verbeterende ooroperatie

Een gehoor verbeterende operatie houdt in wat de naam al aangeeft: een operatie met de bedoeling het gehoor te verbeteren. Dit kan een trommelvliessluiting zijn, een herstel van de gehoorbeenketen, het gedeeltelijk vervangen van de vastzittende stijgbeugel, et cetera.

Het is in veel gevallen mogelijk om tijdens dezelfde operatie, zowel de ontsteking te verwijderen als de oorzaak voor de slechthorendheid weg te nemen. In dat geval is de operatie dus zowel sanerend als gehoor verbeterend geweest.