Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde houdt zich bezig met voorkomen, vaststellen en behandelen van zieke (te vroeg geboren) baby’s en kinderen tot 18 jaar. Onze kinderartsen onderzoeken en behandelen kinderen met verschillende soorten lichamelijke en geestelijke problemen en aandoeningen. Binnen het team zijn verschillende expertises aanwezig, zodat iedereen op de juiste plek goed geholpen kan worden. Voor verschillende aandoeningen of problemen zijn er speciale spreekuren of centra in ZGT. Bovendien werken onze specialisten samen met veel andere zorgverleners, waardoor zij, indien nodig, kinderen kunnen doorverwijzen voor de beste zorg.

Zorg en aandacht voor uw kind

Naar het ziekenhuis gaan is voor veel kinderen een spannende gebeurtenis. Maar ook voor u als ouders/verzorgers. Wanneer een kind ziek is of ergens last van heeft, is het fijn om te weten dat goede hulp in de buurt is. Onze ervaren en deskundige kinderartsen staan dag en nacht voor u en uw kind klaar.

Het gaat natuurlijk in eerste instantie om uw kind, maar ook vinden wij het belangrijk om de ouders/verzorgers en eventueel de rest van het gezin te betrekken bij alle te zetten stappen in het zorgtraject. Naast een kindgerichte en kindvriendelijke medische behandeling is een prettige sfeer in ZGT belangrijk. Kinderen moeten zich vertrouwd en fijn voelen bij ons. Dit doen we door te behandelen in fijne en lichte ruimten, maar ook door goede informatie te geven en goed te luisteren.

Afdeling neonatologie op moeder en kind afdeling

De zorg voor zieke en te vroeg geboren baby's (neonatologie) vindt plaats binnen de afdeling moeder en kind van ZGT, zie pagina 'neonatologie'. Bevallingen in ZGT gebeuren op de afdeling geboorte, zie pagina 'verloskunde'.

Kinderafdeling

Wanneer kinderen één of meerdere nachten moeten blijven in ons ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een onderzoek, behandeling, operatie of na een ongeluk, dan krijgen zij een kamer op onze afdeling kind en tiener in Almelo, zie pagina 'Opname in het ziekenhuis'. Hier is alles aanwezig om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Polikliniek kindergeneeskunde

Als een kind wordt doorverwezen door de huisarts of door het consultatiebureau, dan wordt er een afspraak gepland met de kinderarts in onze poliklinieken in Almelo en Hengelo, zie pagina  'Afspraak bij de polikliniek'. Ook onderzoeken en kleine behandelingen gebeuren hier.

Dossier op mijnzgt

Elke patiënt vanaf twaalf jaar kan zijn eigen medisch dossier inzien (ouders via een machtiging) via mijnzgt.nl. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen ouders/verzorgers in het dossier kijken.

Beslissing over behandeling

Soms moet er een beslissing worden genomen over de behandeling van uw kind. Een kind jonger dan 12 jaar mag niet voor zichzelf beslissen over een behandeling of onderzoek. Dat staat beschreven in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Als uw kind jonger dan 12 jaar is, neemt u als ouder beslissingen over de behandeling of een onderzoek, eventueel samen met de behandelend arts. Is uw kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan heeft de arts zowel toestemming van de ouders als van het kind nodig. Kinderen vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen over hun behandeling en onderzoek.

Wachttijden kindergeneeskunde

Het kan bij uw eerste afspraak even duren voordat u bij ZGT terecht kunt. Wij doen er alles aan om uw wachttijd zo kort mogelijk te houden. Bekijk hier de actuele wachttijden.

Contact