Verpleegkundigen lopen in de gang

Aerofagie (bovenmaags boeren)

Bij bovenmaags boeren, wat ook wel aerofagie of supragastrisch boeren wordt genoemd, heeft u last van overmatig opboeren, een opgeblazen gevoel in de buik of winderigheid.  Aerofagie betekent letterlijk lucht slikken, dit kan tijdens eten en drinken. Supragastrisch boeren ontstaat wanneer lucht in de slokdarm wordt geperst of gezogen. De lucht komt vervolgens niet verder dan de slokdarm en wordt vrijwel meteen uitgeboerd. Supragastrisch boeren hangt meestal niet samen met bepaalde voedingsmiddelen en gebeurt vaak achter elkaar. Mogelijke oorzaken van supragastrisch boeren zijn het krachtig op elkaar klemmen van kaken, maagklachten in het verleden, een verkeerde houding, stress of verkeerde kauw- en slikgewoontes.

Onderzoek en diagnose

Wij vragen naar het ontstaan, het verloop, de duur en aard van klachten. Eventuele onderzoeken van de maag en slokdarm zijn vaak al afgerond of nog lopend. Factoren die de klachten verergeren worden in kaart gebracht. Bij aerofagie wordt de manier van boeren geobserveerd evenals bijvoorbeeld de (spreek) ademhaling en houding. Zo nodig vindt een observatie van het kauwen en slikken plaats.

Therapie

Bij supragastrisch boeren wordt gewerkt aan bewustwording en het toepassen van gerichte ontspanningstechnieken. Een aangepaste wijze van kauwen en slikken kan onderdeel zijn van onze coaching.

Meestal is de duur van aerofagie niet lang. Vaak is een keer per week tot een keer per twee weken voldoende. U krijgt in veel gevallen ook oefeningen mee naar huis.