Verpleegkundigen lopen in de gang

Laryngectomie (verwijderd strottenhoofd)

Bij laryngectomie is het strottenhoofd verwijderd. Dat gebeurt meestal bij de diagnose keelkanker of een vermoeden daarvan. Laryngectomie is een ingrijpende operatie. Het operatief verwijderen van een strottenhoofdtumor veroorzaakt vaak ernstige stoornissen bij het spreken. U krijgt een stoma, een opening in de hals naar de luchtpijp, om te kunnen ademen. Uw stembanden worden verwijderd en er is geen open verbinding meer tussen de luchtpijp en de keel. U kunt niet meer gewoon spreken en zingen. Maar ook lachen en huilen met stemgeluid, ruiken, snuiten en niezen zijn niet meer mogelijk. 

Onderzoek en diagnose

Wij onderzoeken wat de beste communicatie- en eventuele spreekwijze is bij uw specifieke situatie en mogelijkheden.

Therapie

Bij laryngectomie leert de logopedist u om op een andere manier toch te spreken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • Leren spreken vanuit de slokdarm via een verbinding met de luchtpijp. Dat gebeurt met behulp van een stemprothese (buttonspraak).
  • Leren spreken vanuit de slokdarm op ingeslikte lucht (injectiemethode).
  • Leren spreken met een elektrolarynx (hulpmiddel, een soort versterker die trillingen van de mondbodem omzet in geluid).

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan long- en reukrevalidatie. De frequentie van therapie hangt af van de aard en de ernst van de klachten en uw belastbaarheid. Omdat het belangrijk is om regelmatig te oefenen, krijgt u ook oefeningen mee naar huis. Acceptatie van een vreemd stemgeluid is niet altijd gemakkelijk. Wij proberen om samen met u ervoor te zorgen dat deze andere stem uw communicatiemiddel wordt.

Verwijdering van het strottenhoofd komt tegenwoordig minder voor doordat er andere behandelopties zijn waaronder bestraling en laseren.