Op dit deel van de website willen wij u graag informeren over onze afdeling neonatologie. Neonatologie is onderdeel van de afdeling moeder en kind, route 1.2 in ziekenhuislocatie Almelo.  Op dit deel van de afdeling worden zieke en te vroeg geboren baby’s opgenomen. Wij kunnen ons voorstellen dat  u onder de indruk bent van de opname op deze afdeling.  Wij doen ons uiterste best om u goede ondersteuning en zorg op maat bieden.

Verblijf bij jullie baby

Afdeling moeder en kind van het ZGT biedt gezinsgerichte zorg, daardoor is het (bijna altijd) mogelijk dat moeder samen met haar partner in een gezinskamer bij de baby kunnen blijven tijdens de gehele opname.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Op onze afdeling bieden wij ontwikkelingsgerichte zorg. Ontwikkelingsgerichte zorg is het streven naar het ondersteunen en bevorderen van de groei en ontwikkeling van de pasgeborene. Het ondersteunen van ouders in de ouderlijke rol en het verminderen van stress die de opname met zich meebrengt. Wij streven ernaar om vervelende prikkels voor uw baby zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld harde geluiden, veel licht en verstoringen van de slaap.

Signalen van uw kind

De verpleegkundige kijkt samen met u als ouders naar de verschillende signalen die de baby kan laten zien. De lichaamstaal van de baby is belangrijk. Bijvoorbeeld open handjes, rustige ademhaling, in slaap vallen, huilen, vuistjes gebald, hoofd wegdraaien en fronsen. Door samen naar de lichaamstaal van jullie baby te kijken leert u hoe u de baby kunt troosten en meer begrenzing geven. We helpen u de vermoeidheidssignalen en hongersignalen te herkennen.

Hechting

Manieren om de band tussen u en uw baby te versterken zijn:

 • Huid op huid is het belangrijkste, ook wel  kangoeroeën of buidelen genoemd. Hierbij legt de moeder of partner de baby bloot op de borst, dit verstevigt de band tussen ouders en baby. Kangoeroeën met uw baby is bijna altijd mogelijk. 
 • Een doekje met de geur van een ouder of moedermelk is een prettige prikkel voor uw baby. Uw baby zal uw vertrouwde geur herkennen.
 • Als uw baby huilt of onrustig is, kunt u het troosten door een hand op het hoofdje te leggen en een hand op de billen. Hierdoor voelt de baby zich geborgen.
 • Omdat u als ouder het belangrijkste bent voor uw baby betrekken wij u zoveel mogelijk bij de zorg. 

Verzorging van uw baby binnen gezinsgerichte zorg

 • Ouders voeren zelf de regie over hun baby waarbij de zorgverlener een coachende rol heeft. 
 • Onze zorgverleners bieden ondersteuning en informatievoorziening aan ouders.
 • Eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid van ouders worden gewaardeerd en gestimuleerd.
 • De verschillende zorgverleners stemmen onderling af.

Poster gezinsgerichte zorg

Bij opname bespreekt de verpleegkundige met u de zorgverlening aan de hand van de poster 'Een nieuwe start voor uw gezin'. De poster dient als praatpapier waarbij verschillende onderdelen van de zorgverlening aan bod komen. U als ouders bepaalt samen met de verpleegkundige hoe de zorgverlening van uw baby er uit gaat zien en welke afspraken daarbinnen gemaakt worden. Afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw baby kunnen de adviezen van de verpleging variëren.

Instagram afdeling moeder en kind

Vind ons ook op Instagram! Monique houdt je op de hoogte van onze afdeling geboorte, Moeder en Kind en neonatologie. Volg @moniquezgt.

Folders en instructievideo's

In de instructievideo’s  ziet u het volgende: kolven met de hand, voedingshoudingen en het gebruik van het kangeroevest. Dit is belangrijk voor de hechting met jullie baby.

Informatie over de zorg voor pasgeborenen is op onze website te vinden in folders en instructievideo's. 

Bezoek

ZGT is een gastvrij ziekenhuis. Rust is belangrijk voor uw baby en daarom bieden we u de mogelijkheid om met het bezoek gebruik te maken van de ruimte aan het begin van de afdeling, onder het genot van een  kopje koffie of thee. Wij hanteren geen vaste bezoektijden op de afdeling. Wel adviseren wij u graag over de invulling van bezoektijden die passen binnen de zorg voor u en uw baby.

Ziekenhuislocatie Almelo Moeder en kind, neonatologie

 • Spreekuren

  De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

 • Bezoektijden

  In overleg met ouders doorlopend bezoek met inachtneming van rust tussen 12.00 - 15.00 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo