Verpleegkundigen lopen in de gang

Opname en overname pasgeborenen

Uw baby wordt opgenomen op de neonatologie, onderdeel van afdeling moeder en kind. Wij hanteren gezinsgerichte zorg, waarbinnen de mogelijkheid bestaat voor ouders bij hun baby te verblijven op een gezinskamer. Ook al ligt uw kind in de couveuse, heeft het monitorbewaking of het drinkt nog niet zelf: u kunt 24 uur per dag aanwezig zijn bij uw baby.

Een kijkje op de afdeling

Door onderstaande foto’s en informatie willen we jullie een indruk geven van onze mooie afdeling!

 • >

  Opname

  Jullie baby wordt opgenomen op de afdeling neonatologie, onderdeel van  de afdeling moeder en kind.

  Opname

  Jullie baby wordt opgenomen op de afdeling neonatologie, onderdeel van  de afdeling moeder en kind. Wij bieden ouders gedurende de gehele opname de mogelijkheid als gezin continue bij elkaar te zijn op de gezinskamer. Binnen onze afdeling bieden wij ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ). Met OGZ proberen we gezamenlijk de stressprikkels bij de baby te verminderen en in te spelen op zijn/haar behoeften. Jullie zullen ervaren dat het steeds natuurlijker voelt om zelf de verzorging op je te nemen doordat jullie de baby steeds beter leren kennen en de band zal groeien zodat jullie vol vertrouwen samen naar huis kunnen. 

  De Kangoeroe

  Het neokeurmerk is een initiatief van Care4Neo is samenwerking met zorgverleners. In 2018 hebben wij dit keurmerk ontvangen. Dit betekent dat wij zorg verlenen die voldoet aan de kwaliteitscriteria van Care4Neo.

 • >

  Binnenkomst op de afdeling

  Zo komen jullie de afdeling binnen.

  Via de afdeling moeder en kind komen jullie op de B gang. Hier bevindt zich een ruimte voor gezamenlijk gebruik. Hier kunnen jullie zitten, tv kijken, eventueel bezoek ontvangen en in de koffiecorner koffie of thee halen.

  De ingang

  Het ouder-inZGT café en kinderhoek

   

  De koffiecorner

 • >

  De gezinskamers

  Zo zien onze gezinskamers eruit.

  Gang B

  Op de B gang bevinden zich vijf gezinskamers. Op deze kamers verblijven jullie samen met de baby. Aan het einde van de B gang bevindt zich de acute kamer. Vaak komt de baby na de geboorte eerst op de acute kamer. Hier vinden de eerste handelingen plaats voordat jullie naar de gezinskamer gaan.

  Gang B

   

  Gezinskamer gang B

  Teampost gang B

  De acute kamer gang B

  Jullie baby kan worden opgenomen in een couveuse, open tafel of wieg. Afhankelijk van het ziektebeeld worden er bepaalde handelingen verricht; zoals het inbrengen van een infuus, maagsonde, geven van zuurstof of aansluiten aan de monitor.

  Couveuse

  De couveuse

  De wieg

  Gang C

  Het kan zijn dat jullie tijdens de opname verhuizen naar de C gang. Gang C bevindt zich om de hoek. Op deze gang bevinden zich negen gezinskamers.

  Op deze C gang bevindt zich een kleine zithoek en een koffiecorner. Deze koffiecorner wordt tevens gebruikt voor het reinigen van flessen en kolfmateriaal. Er is een koelkast aanwezig voor persoonlijke levensmiddelen en een magnetron om eigen voeding op te warmen.

  De zithoek gang C

  De gezinskamer gang C

  De koffiecorner gang C

 • >

  De kinderarts

  Op de neonatologie afdeling is een arts-assistent aanwezig. Deze is samen met de kinderarts verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg.

  Op de neonatologie afdeling is een arts-assistent aanwezig. Deze is samen met de kinderarts verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg. Elke dag wordt de situatie van jullie kind besproken en wordt de medische en verpleegkundige zorg zo nodig aangepast. Jullie baby heeft één kinderarts als hoofdbehandelaar, hiermee kunnen jullie een oudergesprek plannen. Eenmaal per week is er een multidisciplinair overleg waarin eventueel de situatie van jullie baby wordt besproken. Uiteraard worden jullie hierover geïnformeerd.

  Dagelijks overleg van het team

 • >

  De zorg tot aan het ontslag

  Gezinsgerichte zorg

  Wij vinden het belangrijk om jullie deel te laten nemen in de zorg voor jullie baby. Dit wordt ouderparticipatie genoemd. We houden rekening met de behoeften van de baby en jullie wensen en spelen daarbij een coachende rol. Wij hanteren geen bezoektijden maar denken graag met jullie mee.

  Rust is in deze periode een belangrijke factor.

         

  Door middel van een aanwezige iPad kunnen jullie aangifte doen van jullie baby, tv kijken en onze folders op de ZGT website lezen. Voor de aangifte is de DigiD van beide ouders nodig.

  Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ)

  Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ) is erop gericht jullie baby te beschermen tegen onnatuurlijke omgevingsprikkels. Dit bevordert de ontwikkeling van jullie baby.

  Wij houden rekening met de lichaamstaal, slaaptijden, omgeving en de voedingssignalen van de baby.

   

     

  Mijlpaalkaarten

  Uw baby maakt gedurende de opname verschillende stappen. Iets om trots op te zijn! Door middel van onze mijlpaalkaarten besteden wij hier graag aandacht aan.

  Naar huis!

  Wij hopen dat jullie met vertrouwen naar huis gaan!