Verpleegkundigen lopen in de gang

U kunt bij de polikliniek neurologie met aandachtsgebied hoofdpijn, terecht met allerlei soorten hardnekkige en belemmerende hoofdpijnklachten. Op de polikliniek werkt de neuroloog nauw samen met fysiotherapeut, psycholoog en verpleegkundig specialist. Door deze multidisciplinaire aanpak kunnen hoofdpijnklachten effectief worden behandeld. De disciplines werken volgens het biopsychosociaal model. Dit houdt in dat zij de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrekken.

De polikliniek neurologie met aandachtsgebied hoofdpijn, is gevestigd in ZGT Hengelo en is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC).

Verwijzing

U heeft voor een afspraak een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Alle onderzoeken en behandelingen staan onder medische supervisie van de neurologen van ZGT Hengelo.

Gevolgen van hoofdpijn

Hoofdpijn heeft een zeer negatieve invloed op het leven, uw gezin en uw werk. Het is niet overdreven om te stellen dat hoofdpijn een onderschat probleem is.

Soorten hoofdpijn 

We onderscheiden grofweg twee soorten hoofdpijn: primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn.

Primaire hoofdpijn is hoofdpijn zonder een aantoonbare neurologische afwijking. Dat is bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine, gemengde hoofdpijn en clusterhoofdpijn. Bij migraine is in grote lijnen bekend wat er gebeurt in het lichaam. Maar we weten niet waarom het gebeurt. Van spanningshoofdpijn is de medische oorzaak nog onduidelijker. Er is wel een veel gehanteerde theorie over het ontstaan van deze hoofdpijnsoort, maar niet alle wetenschappelijk onderzoeken zijn het met die theorie eens. Verondersteld wordt dat er bij beide hoofdpijnsoorten sprake zou zijn van een overprikkeling.

Secundaire hoofdpijn is hoofdpijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een neurologische afwijking, zoals een hersenschudding, hersentumor, hersenbloeding, hersenvliesontsteking. Maar het kan ook hoofdpijn zijn door invloed van middelen. Bijvoorbeeld katerhoofdpijn door alcohol en chronisch dagelijkse hoofdpijn door het gebruik van te veel pijnstillers. Er zijn twee soorten secundaire hoofdpijn die we behandelen. Dat zijn:

 • Medicatieafhankelijke hoofdpijn
 • Posttraumatische hoofdpijn

Klik hier voor meer informatie over de behandelingen die wij in het hoofdpijncentrum aanbieden.

Voor welke klachten?

U kunt bij ons terecht met de volgende klachten:

 • Aangezichtspijn

Ziekenhuislocatie Almelo Hoofdpijncentrum

 • Telefoonnummer 088 708 52 79
 • Adres Zilvermeeuw 1,7609 PP Almelo
 • Opmerkingen

  Consult op afspraak. Het hoofdpijncentrum is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC).

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Hoofdpijncentrum

 • Opmerkingen

  Consult op afspraak. Het hoofdpijncentrum is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC).

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo