Verpleegkundigen lopen in de gang

Bij een klein deel van de snurkende personen wordt het snurken (klik hier voor de webpagina over snurken) tijdens de slaap onderbroken door pauzes in de ademhaling. Dat komt doordat de keel dan volledig dichtklapt. Tijdens de slaap neemt de spierspanning van de keelspieren af. Bij mensen die snurken valt de tong en het zachte gehemelte dan naar achteren. De luchtstroom van de ingeademde lucht wordt daardoor nauwer. De tong en het zachte gehemelte kunnen de keel ook helemaal dichtklappen. Dan is inademen niet mogelijk. De luchttoevoer naar de longen wordt dan afgesneden. Als de ademstilstand meer dan tien seconden duurt, noemen we zo’n pauze een apneu. Slaapapneu betekent letterlijk ‘geen lucht’ tijdens het slapen. De luchtstroom stopt en het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Verstikking dreigt. Dat zorgt voor een ademhalingsreflex. Die reflex maakt u wakker. Als dat vaak gebeurt, raakt uw slaapstructuur verstoord.

Wie hebben het slaapapneusyndroom?

Ongeveer twee tot vier procent van de volwassenen in de westerse wereld heeft last van het slaapapneusyndroom. Bij mannen komt het twee keer vaker voor dan bij vrouwen. Wanneer een slaapapneu de slaap te vaak onderbreekt, rust u niet goed uit. Overdag kunnen dan klachten van extreme slaperigheid ontstaan. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden.

Verschillende soorten slaapapneu

Er zijn drie soorten slaapapneu:

  1. Het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Dit is de meest voorkomende soort die optreedt op bij vernauwingen van de bovenste luchtwegen.
  2. Centraal apneusyndroom (CSAS). Deze soort slaapapneu treedt op wanneer het ademhalingscentrum in de hersenen geen signaal doorgeeft dat aanzet tot ademhalen.
  3. Mengvorm van bovengenoemde apneusyndromen.

Lichamelijke klachten bij het slaapapneusyndroom?

Mensen met het slaapapneusyndroom snurken vaak heel hard. En de ademhaling stopt af en toe. Dat kan samengaan met bewegende ledematen. U wordt vaak wakker met een benauwd of angstig gevoel en vaak met hoofdpijn. Overdag bent u moe en is heeft u een neiging tot slapen. Vooral op rustige momenten. Vaak gaan de klachten ook samen met concentratie- en geheugenverlies. Andere gevolgen van slaapapneu zijn futloosheid, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en minder seksuele lustgevoelens. Maar niet iedereen heeft deze symptomen. En niet iedereen met deze symptomen heeft slaapapneu.

De gevolgen van slaapapneu

Als u al langer last heeft van het slaapapneusyndroom, kan dat gevolgen hebben voor uw functioneren thuis, op het werk en in uw sociale leven. Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten. Het slaapapneusyndroom kan ook overspannenheid (burnout), verwardheid en depressies veroorzaken. Het is dus belangrijk om slaapapneu vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Behandeling

De behandeling bij slaapapneu is divers; dit is afhankelijk van welke type apneu en de mate van ernst. Soms kan een MRA (=beugel, de juiste oplossing zijn en soms een CPAP (=luchtpomp met masker)

klik hier voor meer informatie over slaapapneu en de behandeling slaapapneu op de website van de apneu patiëntenvereniging.