Verpleegkundigen lopen in de gang

Snurken ontstaat als tijdens de slaap de spierspanning van de keelspieren afneemt. De tong en het zachte gehemelte vallen dan naar achteren en sluiten de keelholte gedeeltelijk af. Daardoor neemt de weerstand voor de ingeademde lucht toe. De gedeeltelijke afsluiting van de keelholte veroorzaakt een beweging van de luchtstroom van ingeademde lucht. De lucht brengt het zachte gehemelte dan aan het trillen. Soms trillen er ook andere structuren in de keel mee. Het snurken wordt vaak heviger naarmate u ouder wordt. Snurken is vooral hinderlijk voor de omgeving. Maar het is geen medische aandoening. Snurken heeft dus geen invloed op uw lichamelijke gezondheid.

Behandeling

Soms kan snurken ontstaan door een verstopte neus. Bijvoorbeeld door een allergie, een scheefstand van het neustussenschot of poliepen in de neus. Een allergie kan met medicijnen worden behandeld. En in sommige gevallen is dat voldoende om van het snurken verlost te zijn. Soms is een operatie aan het neustussenschot nodig, of moeten de poliepen uit de neus verwijderd worden. Klik hier voor de folder Snurkscopie (PDF) voor meer informatie.

Snurkbeugel

Dit is een beugel die in de mond wordt geplaatst voor het slapen gaan. Door de beugel gaat de onderkaak naar voren waardoor de tong niet naar achteren kan vallen. Zo blijft de keelholte tijdens het slapen open staan.

Ziekenhuislocatie Hengelo Centrum voor slaapgeneeskunde

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 en tussen 13.00 tot 16.30 uur.

  • Polikliniek 0.9

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo