Circadiaanse ritmestoornissen: verstoring van het slaap-waakritme

De mens heeft een biologische klok. Die zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld op tijd eet en lang genoeg slaapt. Het belangrijkste ritme van de biologische klok is het 24-uursritme. Dit ritme noemen we ook wel het circadiaanse ritme (circa betekent ongeveer, dia betekent dag). Het regelt uw slaap-waakritme. Maar ook bijvoorbeeld uw lichaamstemperatuur, hartritme en hormoonafgifte. De biologische klok bevindt zich in de hersenen en werkt op signalen van licht en donker.

De stof melatonine speelt een rol in de werking van de biologische klok. Een klier in de hersenen scheidt melatonine af zodra het donker wordt. Daglicht remt juist de productie van melatonine. Om in slaap te vallen is een bepaalde hoeveelheid melatonine nodig. Externe factoren, zoals de sterkte van het licht, beïnvloeden dus de werking van de biologische klok. Andere externe factoren die het ritme kunnen beïnvloeden zijn stress, activiteiten, medicijnen of een onregelmatige leefsituatie. Een verkeerd ritme kan leiden tot verstoring van het slaap-waakpatroon. Een jetlag door een verre vliegreis kan daar een oorzaak van zijn.

Behandeling

Melatonine kan worden ingezet als er onvoldoende aanmaak blijkt van lichaamseigen melatonine. Mocht u zelf melatonine al gebruiken dan adviseren wij u die al enkele weken voor de start bij het slaapcentrum te laten staan, zodat we goed onderzoek kunnen doen. Daarnaast wordt lichttherapie gebruikt bij slaapproblemen die het gevolg zijn van stoornissen in de biologische klok. En voorbeeld is het vertraagde slaapfasesyndroom. Door het toedienen van extra licht verplaatst de productie van melatonine bij de patiënt zich naar vroeger in de avond, waardoor men eerder kan inslapen. Of juist later in de avond, waardoor men later gaat inslapen.