Gewoon lui of een serieus probleem?

"Als kinderen langere tijd niet goed slapen, worden ze hangerig en prikkelbaar of juist hyperactief." Dat wordt nogal eens verward met ADHD. Ieder kind slaapt wel eens niet goed. Als kinderen daar langere tijd last van hebben waardoor ze overdag weinig energie hebben of juist hyperactief zijn, spreek je van een slaapprobleem. 

Een slaapprobleem wordt bij kinderen niet altijd  herkend, maar kan grote gevolgen hebben. Kinderarts Nicole Wolters: “Als kinderen langere tijd niet goed slapen, worden ze hangerig en prikkelbaar of juist hyperactief. Dat wordt nogal eens verward met ADHD. Bij een slaapprobleem kunnen leerstoornissen en concentratieproblemen ontstaan. Andere gevolgen van slaapproblemen zijn groeiachterstand, hoofdpijn en buikpijn. Bovendien heeft het hele gezin er last van als een kind lange tijd niet goed slaapt. Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken.”

Pubers met slaapproblemen

Een derde van de kinderen heeft volgens Nicole Wolters last van slaapproblemen. “Ook bij pubers zien we meer problemen met de nachtrust. Dat wordt vaak laat gesignaleerd omdat ouders denken dat een puber gewoon een beetje lui is. In de puberteit verandert het dag-nachtritme van kinderen, net zoals de hormoonhuishouding. Vaak gebruiken pubers ook nog eens energy drinks, tablets en telefoons en dat is allemaal niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het blauwe licht van beeldschermen onderdrukt het slaaphormoon melatonine. Daarom zouden pubers die slecht slapen, ‘s avonds de laatste twee uur voor het naar bed gaan niet meer achter een beeldscherm moeten zitten.”

Zelf melatonine geven?

Veel ouders geven kinderen die niet goed slapen melatonine-tabletjes. “Ze geven dit aan hun kind onder de noemer ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar wij raden het af om een kind deze tabletjes te geven zonder de oorzaak van het slaapprobleem te kennen. Dit kan namelijk de eigen aanmaak van melatonine verstoren, waardoor het probleem erger wordt. Er zijn namelijk wel tientallen oorzaken van slaapstoornissen. Die moet je eerst achterhalen. Ga dus niet zelf dokteren, maar vraag om hulp.”

Slaapcentrum ZGT

ZGT ziet sinds de oprichting van het Kinderslaapcentrum in 2009, meer dan honderd kinderen per jaar. “Allereerst proberen we met een slaapdagboek, vragenlijst en lichamelijk onderzoek de oorzaak van het probleem te achterhalen. Dit kan worden aangevuld met bijvoorbeeld onderzoek van de hoeveelheid melatonine, bloedonderzoek of een slaapregistratie. Daarna kunnen we samen met andere specialisten diverse behandelingen opstarten. Soms nemen we kinderen even op om ze te ‘resetten’. Gelukkig zijn slaapproblemen vaak redelijk eenvoudig op te lossen: binnen een paar weken hebben veel kinderen weer een goede nachtrust.”

 

Bekijk ons huis-aan-huis-magazine: editie UwZGT uitgave mei 2016

 

Ziekenhuislocatie Hengelo Centrum voor slaapgeneeskunde

  • Spreekuren

    Consult op afspraak

  • Polikliniek 0.9

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Neurologie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo