Onderzoek naar slaapproblemen bij kinderen

Met een geldige verwijzing van uw huisarts, consultatiebureau arts of schoolarts kunt u terecht bij het kinderslaapcentrum. Nadat u een afspraak heeft gemaakt ontvangt u een slaapdagboek. Hierin houdt u het slaappatroon van uw kind bij. Ook krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd.

Soms is verder slaaponderzoek nodig om inzicht te krijgen in de oorzaak van het slaapprobleem of de slaapstoornis van uw kind. Afhankelijk van het type onderzoek verblijft uw kind een nacht in het ziekenhuis. Voorbeelden van slaaponderzoeken zijn:

Polygrafie

Het registreren van hersenactiviteiten zonder EEG (hypnografie) noemen we polygrafie. Dit is een onderzoek waarbij meerdere lichaamsfuncties worden gemeten.
Lees meer over polygrafie in de (PDF) folder.

Polysomnografie

Als de polygrafie niet genoeg resultaat oplevert, wordt alsnog een polysomnografie gedaan. Polysomnografie is een onderzoek naar problemen tijdens de slaap. Er wordt gezocht naar de mogelijke oorzaken van stoornissen in het slaappatroon van uw kind. Bij dit onderzoek kijken we naar uw slaappatroon, ademhaling, hartritme en beenbewegingen.

Bekijk de video van het onderzoek

Lees meer over polysomnografie in de (PDF) folder.

Actigrafie (registratie voor langere tijd)

Een actigrafieonderzoek stelt in één week een aantal slaapaspecten vast.  Voorbeelden zijn de slaapduur, het moment van inslapen en wakker worden. Ook kunnen de onderzoekers letten op onderbrekingen van de slaap en/of bewegingen tijdens de slaap. Het onderzoek is eenvoudig en niet belastend voor uw kind. 

Lees meer over actigrafie in de (PDF) folder.

Melatonineonderzoek

Melatonine is een stofje dat gemeten kan worden via het speeksel van uw kind.  Laboranten kunnen het speeksel meten, zodat onderzoekers de biologische klok van uw zoon of dochter kunnen bepalen. Mogelijk dat hierin de oorzaak ligt van een slaapstoornis.

Ziekenhuislocatie Hengelo Centrum voor slaapgeneeskunde

  • Spreekuren

    Consult op afspraak

  • Polikliniek 0.9

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Neurologie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo