Verpleegkundigen lopen in de gang
Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde

Op de afdeling nucleaire geneeskunde worden onderzoeken en behandelingen uitgevoerd met radioactieve stoffen. Wij maken alleen gebruik van stoffen die hun radioactiviteit in korte tijd weer verliezen. Met de hoeveelheden die wij toepassen, bestaat er geen gevaar voor uw gezondheid. 

Onderzoeken en behandelingen

Wanneer u als patiënt op de afdeling nucleaire geneeskunde komt, krijgt u een kleine hoeveelheid licht-radioactieve stof  toegediend. Deze stof gaat meestal via het bloed naar het te onderzoeken orgaan in het lichaam. Vanuit dit orgaan zendt de radioactieve stof gedurende korte tijd straling uit, die met behulp van speciale camera’s geregistreerd wordt. De camera maakt hier beelden van die de medisch specialist beoordeelt. Om de werking van verschillende organen zichtbaar te maken, zijn er verschillende radioactieve stoffen beschikbaar. Bepaalde radioactieve stoffen hebben eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor het uitschakelen van ziekmakende weefsels. Bijvoorbeeld radioactief jodium als behandeling voor een te snel werkende schildklier.

Nucleaire geneeskunde bij ZGT

De afdeling nucleaire geneeskunde bevindt zich in ZGT ziekenhuislocatie Hengelo. Vrijwel alle nucleair geneeskundige onderzoeken en behandelingen kunnen in ZGT op korte termijn uitgevoerd worden. Voor PET-/CT-onderzoeken vervullen wij een regionale functie voor Oost Nederland. Daarnaast worden op de afdeling laboranten, artsen en medisch specialisten opgeleid. De afdeling neemt deel aan kwaliteitsprogramma’s van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde en aan interne audits van ZGT.