Verpleegkundigen lopen in de gang

Opleiding - nucleaire geneeskunde

Medisch nucleair werkers

De medisch nucleair werker is een hoog geschoolde medewerker die in opdracht van de nucleair geneeskundige (arts) onderzoeken doet met behulp van radioactieve stoffen. De meeste onderzoeken worden door de medisch nucleair werker zelfstandig uitgevoerd. Bij nucleaire therapieën assisteert de medisch nucleair werker de arts.
De onderzoeken die medisch nucleair werkers doen variëren van routinematige skeletonderzoeken tot bepaling van de pompkracht van het hart en speciale driedimensionale onderzoeken. De onderzoeken die op de afdeling nucleaire geneeskunde plaatsvinden zijn in tegenstelling tot de onderzoeken op de röntgenafdeling geen anatomische onderzoeken,maar functionele onderzoeken.

Opleiding 

De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) wordt op verschillende hogescholen aangeboden:

Klik hier om naar de website van de beroepsvereniging NVMBR te gaan.

NVMBR

Nucleair Geneeskundige

In Nederland bieden de acht academische en nog vier perifere ziekenhuizen een opleiding tot nucleair geneeskundige aan. Na de opleiding tot basisarts duurt die specialisatie nog vijf jaar. Een deel van de opleiding wordt besteed aan de technische kant van het beroep.

Klik hier om naar de website van de Beroepsvereniging voor Nucleair Geneeskundigen te gaan.