Verpleegkundigen lopen in de gang

Radioactiviteit en straling

Radioactiviteit en straling zijn twee woorden die bij de meeste mensen angst oproepen, zeker als ze bij elkaar gebruikt worden. Er wordt wellicht gedacht aan atoombommen,  de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl.

Is deze angst terecht?

Nee, eigenlijk niet. Beide termen zijn in de basis een natuurlijk verschijnsel. Zouden ze niet bestaan, dan bestond de nucleaire geneeskunde ook niet. Straling is overal, zelfs als we het specifiek over ioniserende straling hebben. Ioniserende straling is de straling die radioactieve materialen uitzenden. Omdat radioactief materiaal in de aardbodem zit is er overal ioniserende straling.

Op de ene plaats is echter wel veel meer straling aanwezig dan op een andere. In Nederland hebben wij weinig radioactief materiaal in de bodem zitten en dus ook weinig straling. Er zijn gebieden in de wereld waar er veel meer radioactief materiaal in de bodem zit. Zelfs op een paar toeristische plekken. De hoeveelheid straling die u oploopt bij de nucleaire geneeskunde en op uw vakantie bestemming is niet gevaarlijk voor u. 

Hoe is het in Nederland geregeld?

In Nederland is de toepassing van straling en radioactieve stoffen aan strenge regels verbonden. Hierdoor is de hoeveelheid straling die u oploopt bij een onderzoek altijd zo laag mogelijk.

Bent u zwanger? Klik hier om meer te lezen over straling bij zwangerschap en borstvoeding op de site van het RIVM.