Verpleegkundigen lopen in de gang

Obesitas behandeling in een gezond gewicht in 8 stappen

U wilt een gezonder lichaam, maar met een gezonder gewicht. Blijvend. U bent zeer gemotiveerd én op zoek naar passende hulp om dit te bereiken. Bij het ZGT obesitascentrum bent u hiervoor op de juiste plek. U hoeft het niet alleen te doen. Zorgprofessionals van ZGT staan voor u klaar om u te begeleiden. Op weg naar een gezondere leefstijl! Dat gebeurt aan de hand van acht stappen. Per stap leest u hieronder een korte toelichting.

 • 1

  Naar de Obesitaspolikliniek

  Via de huisarts of een behandelend specialist bent u doorverwezen naar het obesitascentrum en/of internist. 

  Aan de hand van vragen en lichamelijk onderzoek krijgt deze een beeld van uw persoonlijke situatie. Ook onderzoeken we uw bloed om te kijken of u hormonale problemen heeft. Indien nodig worden aanvullende onderzoeken verricht. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatie wordt u ingepland voor een screening. 

 • 2

  Screening

  Met de screening wordt duidelijk welke aanpak voor u het meest geschikt is. 

  U heeft een afspraak met een medisch psycholoog. Ook gaat u in gesprek met de diëtist. De bevindingen van de diëtist en de psycholoog worden besproken in het multidisciplinair overleg waarbij ook de internist, chirurg en obesitasverpleegkundige aanwezig zijn. Zij komen samen tot een advies voor de voor u meest geschikte behandeling.

 • 3

  Vervolg multidisciplinair overleg

  Als u voldoet aan de voorwaarden voor een bariatrische ingreep en de goedkeuring heeft van het team, ontvangt u een uitnodiging voor een pre-operatieve voorlichtingsbijeenkomst. Indien niet aan de voorwaarden voldoet neemt de obesitasverpleegkundige contact met u op over het te volgen traject.

 • 4

  Op weg naar een operatie: voorlichtingsbijeenkomst

  In deze groepsbijeenkomst krijgt u, samen met andere patiënten, informatie over de operatieve mogelijkheden én het begeleidingsprogramma in ZGT.

 • 5

  Persoonlijk gesprek met een chirurg

  Na de voorlichtingsbijeenkomst krijgt u een uitnodiging voor een gesprek met de chirurg en obesitasverpleegkundige. Samen met de chirurg bepaalt u of en welke operatie voor u het meest geschikt is.

 • 6

  Vóór de operatie: voorbereiding en begeleiding

  Ter voorbereiding op de operatie hebt u een afspraak met de anesthesist en neemt u deel aan een verplichte groepsbijeenkomst onder leiding van een diëtiste en een fysiotherapeut.

  De anesthesist moet zijn akkoord geven voor de operatie, wil deze kunnen plaatsvinden. Tevens neemt u deel aan een verplichte groepsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten wordt u door een team begeleid en voorbereid op de operatie. Dit team bestaat uit een diëtist en een fysiotherapeut.

 • 7

  Operatie

  Ons streven is dat u ongeveer vier weken na de verplichte groepsbijeenkomsten geopereerd wordt.

 • 8

  Na de operatie - begeleiding

  Ongeveer drie weken na de operatie worden er weer groepsbijeenkomsten georganiseerd.

  Ongeveer drie weken na de operatie worden er weer groepsbijeenkomsten georganiseerd; voor de gastric bypass, gastric sleeve en de mini bypass (mini loop) zijn er geplande en zelf in te plannen bijeenkomsten verdeeld over een periode van circa anderhalf jaar. Ook zijn er enkele individuele contacten met de diëtist mogelijk. De diëtist geeft uitleg over het opbouwen van voeding en uitleg om ervoor te zorgen dat de voeding volwaardig is. De begeleiding door de zorgprofessionals is vooral gericht op het aanleren van een ander eetpatroon. Daarbij krijgt u inzicht in uw eetgedrag en wat nodig is om daarin te veranderen voor een blijvende gewichtsvermindering. Ook krijgt u handvatten aangereikt hoe om te gaan met stressvolle situaties en wordt u begeleid in het veranderen van uw beweegpatroon. Kortom: uw hele leefstijl wordt aangepakt.

Meer weten of contact?

Het multidisciplinaire begeleidingsprogramma van het ZGT Obesitascentrum duurt in totaal ongeveer driekwart jaar. Na een operatie blijft u vijf jaar lang onder controle van de medisch specialist (internist of chirurg).

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan via onderstaande contactgegevens contact met ons op. 

Ziekenhuislocatie Hengelo Obesitascentrum

 • Bezoektijden

  Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 16.30 uur.

Boerhaavelaan 59a, 7555 BB Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo