Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind tot ongeveer de omvang van een kiwi. Ook hier blijft de sluitspier van de maag daar niet aan vast zitten.
Hierbij wordt een deel van het begin van de dunne darm overgeslagen. Na het overslaan van ongeveer 150cm wordt een nieuwe verbinding op de kleine maag gemaakt. In tegenstelling tot bij de mini-gastric bypass wordt nu het eerste stuk van de dunne darm nog losgemaakt van deze nieuwe aansluiting en lager op de darm met een tweede verbinding opnieuw aangesloten. De verteringssappen (o.a. gal en alvleeskliersap) komen op die manier niet langs de maag zoals bij de mini-gastric bypass, maar komen later in de dunne darm pas bij de voeding.

Het werkingsmechanisme is hetzelfde als bij de mini-gastric bypass. Ook de mate van gewichtsverlies is hetzelfde. U verliest gemiddeld ongeveer 70% van het overgewicht. Ten opzichte van de sleeve bestaat er een hoger risico op vitaminetekorten of dumping. Dit is vergelijkbaar met de mini gastric bypass. Ook zien we na een reguliere bypass vaker een darmverstrengeling (inwendige herniatie) optreden dan na een mini-gastric bypass. De operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.