Een levensveranderend traject: van overgewicht naar een droom waarmaken

Het is inmiddels vijf jaar geleden sinds Daphne besloot om haar leven drastisch te veranderen. Ze koos voor een maagverkleinende operatie. Recent had ze haar laatste controle, waarbij alles gelukkig in orde was. Reden genoeg om te blijven streven naar een gezonde levensstijl. Om anderen te inspireren deelt ze nu haar verhaal en ervaringen.

Het moest echt anders

“Ik ben altijd groot geweest, als kind was ik wel altijd slank. In de familie zit wel wat aanleg om forser te worden. Maar ik hou ook van lekker eten, een borreltje, snoepen. En ik had eigenlijk altijd honger. Ook als ik na de maaltijd van tafel ging. Je gaat steeds meer eten. Dit zorgde ervoor dat mijn gewicht geleidelijk toenam. Het bekend gezegde "ieder pondje gaat door het mondje" geldt zeker voor mij. Het lukte me niet meer om er iets aan te doen. Ik heb wel vaker van die crash diëten gedaan. Daarmee is het ook al eens gelukt om 20 kilo af te vallen. Geen enkel probleem. Maar daarna zat het er ook weer heel snel aan. Het bekende jojo-effect.”

In 2018 krijgt Daphne een burn-out. Voor haar een duidelijk signaal. “Toen dacht ik, het moet echt anders nu. Ik wil stoppen met roken, gewicht verliezen, van baan veranderen. Ik was ongelukkig. Ik had enorm veel last van migraine, kon niet meer makkelijk bewegen, had last van mijn knieën. Achteraf was dit allemaal gerelateerd aan mijn gewicht. Maar op dat moment heb je dat nog niet zo door.”

Op zoek naar hulp

Via de huisarts gaat Daphne voor onderzoek naar een internist. Die plantte bij haar een eerste zaadje. “Er was een duidelijke oorzaak van mijn klachten en dat was mijn overgewicht. Via een sportprogramma en hulp van een coach en diëtist ging ik aan de slag om af te vallen. Maar dat lukte me niet. Ik sportte drie keer per week. In de eerste maand viel ik een halve kilo af. Ik dacht zo wordt het niks. Maar voor een operatie kwam ik toen nog niet in aanmerking. Destijds woog ik rond de 125 kilo. Ik ben 1.83m. Dat was eigenlijk een enorme teleurstelling, want ik wilde heel graag iets aan mijn gewicht doen.”

“Ondertussen was ik gestopt met roken. Dat zorgde ook voor een gewichtstoename. Ik bleef wel sporten, maar het beetje dat eraf ging, kwam er ook weer aan. Ik had slaapapneu, mijn knieën gingen steeds meer pijn doen. Terug bij de huisarts bleek dat mijn BMI verder was gestegen en ik nu wel in aanmerking kwam voor een operatie.”

Een spannende stap

Hoewel ze enorm gemotiveerd is, is die eerste stap spannend. “Ik ben eerst bij een voorlichtingsavond in Slotervaart geweest. Ik was toch bang om een bekende tegen te komen. Uiteindelijk heb ik ook die knop omgezet. Ik wilde me niet schamen, maar vooral mijn verantwoordelijkheid pakken. Voor mezelf en voor mijn gezin. Mijn huisarts heeft me toen doorverwezen. Zo kwam ik terecht bij ZGT Obesitascentrum. Daar voelde ik mij meteen op mijn gemak.”

“Hoe het bij ZGT gaat, paste heel goed bij mij. Je start met verschillende gesprekken, met o.a. een diëtist en psycholoog. Daarna word je in een groep ingedeeld. In mijn groep zaten een paar jongere meiden. Die hebben app-groepjes opgericht. Het zijn vreemden, en iedereen heeft zo zijn eigen sores. Maar je hebt een gezamenlijk probleem, het overgewicht. Dus je helpt elkaar ook. Met tips en in spannende tijden met humor.”

“Mijn drijfveer om de operatie te doen was om weer paard te kunnen rijden, iets wat ik vanwege mijn gewicht niet meer kon. Na de operatie veranderde mijn leven drastisch. Toen ik wakker was na mijn operatie heb ik dat ook als eerste gevraagd. Of ik weer kon paardrijden. Nu heb ik twee eigen paarden. Ik rij iedere dag. Het is zo levensveranderend geweest, zit nooit meer op de bank. Ik voel me fit. Uiteindelijk ben ik bijna 60 kilo afgevallen. Een bijkomend voordeel was het cosmetische aspect, maar de echte winst is mijn gezondheid.”

Vind je balans

“Natuurlijk ging het niet allemaal zonder uitdagingen. Ik had altijd al een lactose-intolerantie. Die is erger geworden. En ik had echt wel moeite met het binnenkrijgen van genoeg eiwitten. Ik kan niet zomaar alles eten, en ook geen grote porties. Maar het voelt ook niet fijn als mijn maag leeg is. Dus tussendoor eet ik om de twee drie uur iets kleins, iets gezonds. De afgelopen jaren is er ook wel weer wat gewicht bijgekomen. Maar dat is ok. Daarin heb ik mijn balans gevonden. Mijn verhaal is een positief verhaal. Daarvan ben ik me erg bewust. Ik heb weinig tegenslag gehad in het hele traject. Mijn herstel is goed gegaan, het afvallen is heel goed gegaan. Ik kan alles doen wat ik wil.”

Maak een bewuste keuze

“Wat ik anderen die voor de keuze staan wil meegeven? Het is geen makkie. Je moet er echt wat voor willen doen. En willen veranderen. Bewegen, anders eten. Je moet eigenlijk opnieuw leren eten. En regelmatig toch stilstaan: ik heb dit gedaan, ik ben nu zover gekomen, ik ben er zuinig op. En dat bewustzijn is er nog steeds. Ik heb een kans gekregen op een beter, gezonder leven. Ik denk ook dat het belangrijk is om daarmee bezig te blijven. Want je kunt er doorheen eten. Je ziet mensen die helaas wel weer flink aankomen. Ik zeg nooit, nooit. Maar ik doe heel erg hard mijn best om dat te voorkomen. Het traject is ook meer dan alleen de operatie. Een operatie geeft 30% van het resultaat. Maar je mindset is 70%. En dat is ook echt zo.”

“En er zijn ook zeker risico’s. Je moet goed die afweging maken. Maar je staat er niet alleen voor. Wat dat betreft heb ik heel veel gehad aan de fysieke bijeenkomsten. Je kunt elkaar steunen. In de maatschappij wordt niet altijd begrepen hoeveel inzet dit vraagt, maar jouw gezondheid is het uiteindelijke doel dat alles de moeite waard maakt.”