Obesitas is een ander woord voor ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht is één van de grootste gezondheidsproblemen voor de mens. Met obesitas heeft u een groter risico op lichamelijke problemen. Hieronder ziet u een overzicht met uitleg over de mogelijke gezondheidsrisico’s van obesitas.

Suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en hoge bloeddruk

Bij ernstig overgewicht wordt insuline (een hormoon in het lichaam dat de bloedsuikerspiegel regelt) onvoldoende opgenomen in het lichaam. Als uw bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals wondjes aan voeten, slecht zien, nierproblemen en een slechte doorbloeding van het lichaam.

Hart en vaatziekten en hoge bloeddruk

Overgewicht belast uw hart- en bloedvaten. Hierdoor kunnen deze niet optimaal functioneren. Dit kan lijden tot een hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan aanleiding geven tot het ontwikkelen van een herseninfarct of hersenbloeding. Ook kunt u ernstige nierproblemen krijgen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis die komt door vetafzetting in de keel en de hals. Als u slaapapneu heeft snurkt u hard, heeft u een droge mond en valt uw ademhaling weg tijdens de slaap. Dat zorgt ervoor dat slaapapneu een ernstig gevaar is voor uw gezondheid. Kijk voor meer informatie op de pagina slaapgeneeskunde voor volwassenen.

Gewrichts- en rugklachten

Heeft u obesitas? Dan moeten uw enkel-, knie- en heupgewrichten uw extra gewicht dragen. Dit kan leiden tot een snelle en pijnlijke slijtage en ontstekingen van uw gewrichten. Ook uw rug heeft flink te lijden onder overgewicht.

Verminderde vruchtbaarheid

Ernstig overgewicht kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid. Vrouwen met overgewicht hebben een verminderd aantal eisprongen. Dit merkt u aan een onregelmatige menstruatie, een niet maandelijkse menstruatie of het geheel stoppen van de menstruatie.