Verpleegkundigen lopen in de gang

U wilt een gezonder lichaam, maar met een gezonder gewicht. Blijvend. U bent zeer gemotiveerd én op zoek naar passende hulp om dit te bereiken. Bij het ZGT obesitascentrum bent u hiervoor op de juiste plek. U hoeft het niet alleen te doen. Zorgprofessionals van ZGT staan voor u klaar om u te begeleiden. Op weg naar een gezondere leefstijl!

Bariatrische chirurgie

Chirurgie die als doel heeft het gewicht te verminderen, heet bariatrische chirurgie. De ingrepen worden uitgevoerd via een zogeheten kijkoperatie onder algehele narcose. De chirurg brengt via een klein sneetje in uw huid een kijkbuis (laparoscoop) in uw buik.

Wanneer komt u in aanmerking voor een operatie?

De operatie is ingrijpend en niet zonder risico. Daarom komt niet iedereen zomaar in aanmerking. Om een operatie ter bestrijding van uw overgewicht te kunnen ondergaan moet u in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent ouder dan 18 jaar
  • U hebt langere tijd (minimaal vijf jaar) last van extreem overgewicht. Dit houdt in een BMI van 40 of hoger óf een BMI tussen de 35 en 40 gecombineerd met bijkomende lichamelijke problemen. Voorbeelden van lichamelijke problemen zijn: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten en/of diabetes mellitus.
  • U hebt op andere manieren al meerdere goede pogingen gedaan om uw overgewicht te beperken, bijvoorbeeld door een dieet te volgen..
  • U bent op psychisch gebied stabiel.
  • U bent bereid om groepsbijeenkomsten voorafgaand en aansluitend aan de operatie te volgen.
  • U heeft geen drugs- of alcoholmisbruik.
  • U heeft geen ernstige lichamelijke ziekten.

Risico's en complicaties 

Aan een operatie zijn altijd risico’s verbonden. Er bestaat tijdens en na de ingreep het risico van overlijden of potentieel ernstige complicaties zoals orgaanletsel, orgaanstoornissen, inwendige bloedingen, trombose en buikvliesontsteking. Daarnaast moet men ook rekening houden met andere complicaties die met de juiste behandeling gewoon kunnen genezen. Denk bijvoorbeeld aan longontsteking, niet op gang komen van de darm, littekenvorming en wondinfecties. Deze risico’s en eventuele klachten na de diverse operaties worden ook besproken tijdens de groepsvoorlichting in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

De verpleegafdeling van het ZGT Obesitascentrum bevindt zich op een verpleegafdeling in ZGT Almelo. Op deze chirurgische verpleegafdeling verblijven patiënten die een bariatrische operatie ondergaan één nacht. Er zijn op deze afdeling twee vaste kamers met in totaal zes bedden voor patiënten van het ZGT Obesitascentrum. Zij worden verzorgd door een vast team, onder leiding van een chirurg, van arts-assistenten, verpleegkundigen en verzorgenden die deskundig zijn in het verzorgen van patiënten van het Obesitascentrum.

Vergoeding operaties

Kijk voor meer informatie over vergoedingen op de pagina 'Vergoeding behandeling'.

Ziekenhuislocatie Hengelo Obesitascentrum

  • Bezoektijden

    Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 12.30 uur en 13.00 - 16.30 uur.

Boerhaavelaan 59a, 7555 BB Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo