Deze variant van de gastric bypass kenmerkt zich door een andere maag-darm verbinding, die wordt aangesloten op een lange, nauwe sleeve-pouch. Bij het eten ontstaat snel een verzadigd gevoel, dat lang aanhoudt. Dat heeft te maken met hormonale effecten van de operatie: het gevolg is verminderde eetlust, soms een opgeblazen gevoel en minder zin in calorierijke voeding. De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Hierdoor heeft het lichaam minder mogelijkheid om voedingsstoffen op te nemen. Het effect is onder andere een verminderde opnamecapaciteit van vetten en andere voedingsstoffen.

Mini-gastric bypass

 

 

Voordeel van de ingreep ten opzichte van de klassieke gastric bypass: de ingreep is korter en makkelijk te reviseren. Relatief nadeel is dat zeer lange termijn resultaten (>10 jaar) nog niet bekend zijn.

Mogelijke complicaties na een mini bypass (omega loop)

Het nadeel van deze operatie is de kans op terugvloed van gal in de maag of slokdarm. Deze kans is echter < 2% en is behandelbaar met medicijnen of een betrekkelijk eenvoudige operatie.

  • Risico op tekorten aan vitamine B12 ijzer, calcium, magnesium, zink en vetoplosbare vitamines (A, D, E, K).
  • Dumping syndroom (als calorierijke voeding (suikers, vetten of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt ontstaat een dumping effect: in eerste instantie wordt vocht en bloed aangetrokken naar de darmen waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt; u wordt slaperig en/of duizelig; in tweede instantie reageren allerlei hormonen, onder andere insuline, waardoor u hartkloppingen kunt krijgen, transpireert, en soms lage bloedsuikers kunnen optreden). Blijf in een dergelijke situatie kalm, ga rustig liggen, drink eventueel een glaasje water, het gaat vanzelf weer over. Ga na hoe de dumping heeft kunnen ontstaan. Heeft u hier vaker last van? Neem contact op met een van onze medewerkers.
  • Verandering ontlastingspatroon.