Obesitas is een ander woord voor ernstig overgewicht. Ernstig overgewicht is een chronische ziekte en daarmee één van de grootste gezondheidsproblemen voor de mens. Met obesitas heeft u een groter risico op lichamelijke problemen.

Oorzaken

In de loop der jaren kunnen verschillende factoren, bijvoorbeeld erfelijke aanleg, bijdragen aan een toename in gewicht. Andere oorzaken kunnen zijn: te veel eten, te weinig bewegen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht.

Als er eenmaal obesitas is ontstaan, maakt ons lichaam het moeilijk om met een dieetpoging een blijvend gewichtsverlies te krijgen. 

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe dit werkt. 


Gezondheidsrisico's bij overgewicht

Hieronder leest u informatie over een aantal mogelijke gezondheidsrisico's bij overgewicht.

Suikerziekte (diabetes mellitus type 2)

Bij ernstig overgewicht wordt insuline (een hormoon in het lichaam dat de bloedsuikerspiegel regelt) niet genoeg opgenomen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Als uw bloedsuikerspiegel vaak te hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan wondjes aan voeten, slecht zien, nierproblemen en een slechte doorbloeding van het lichaam.

Hoge bloeddruk en hart en vaatziekten

Overgewicht belast uw hart- en bloedvaten. Hierdoor kunnen deze niet goed functioneren. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan een herseninfarct of hersenbloeding veroorzaken. Ook kunt u ernstige nierproblemen krijgen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis die komt door de ophoping van vet in de keel en de hals. Als u slaapapneu heeft, snurkt u hard, heeft u een droge mond en valt uw ademhaling weg tijdens de slaap. Dat zorgt ervoor dat slaapapneu een ernstig gezondheidsrisico is.

Gewrichts- en rugklachten

Bij obesitas moeten uw enkel-, knie- en heupgewrichten uw extra gewicht dragen. Dit kan leiden tot een snelle en pijnlijke slijtage en ontstekingen van uw gewrichten. Ook uw rug heeft flink te lijden onder overgewicht.

Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen

Ernstig overgewicht kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid. Vrouwen met overgewicht hebben een verminderd aantal eisprongen. Dit merkt u aan een onregelmatige menstruatie, een niet maandelijkse menstruatie of het geheel stoppen van de menstruatie.

BMI berekenen: heb ik een gezond lichaamsgewicht?

De Body Mass Index (BMI) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of u een gezond gewicht heeft in verhouding tot uw lengte. De BMI is een inschatting van hoe gezond uw lichaamsgewicht is. U kunt zelf makkelijk uw eigen BMI berekenen.

Bereken uw BMI

Mate van overgewicht

Om het niveau van obesitas te bepalen, wordt een indeling in klassen gebruikt.

  • Klasse 1 obesitas: ≥ 30 BMI < 35 kg/m2
  • Klasse 2 obesitas: ≥ 35 BMI < 40 kg/m2
  • Klasse 3 obesitas: BMI ≥ 40 kg/m2