Verpleegkundigen lopen in de gang

Mesothelioom-behandeling

Het mesothelioom heeft tot op heden een zeer slechte prognose. De uitkomst van zeer uitgebreide operaties is ronduit teleurstellend en er wordt daarom maar zeer zelden geopereerd. Bij het mesothelioom is vooral het borstvlies of longvlies aangetast, dit gaat vrijwel altijd gepaard met ontstaan van vocht achter de long (pleuravocht).

 

Het verkrijgen van de diagnose mesothelioom is moeilijk. We krijgen niet altijd de diagnose rond met alleen een punctie van het vocht achter de longen, er moet nadien vaak een kleine operatie plaats vinden (VATS procedure) om adequate stukjes weefsel uit het longvlies te verkrijgen. Soms moeten we meerdere malen onderzoek uitvoeren om uiteindelijk tot de diagnose mesothelioom te komen. Als het vocht achter de long (pleuravocht) verwijderd is, proberen we nadien de beide longbladen tegen elkaar aan te plakken door middel van talk. Hiermee willen we voorkomen dat het vocht weer terug komt, zo kunnen we de klachten van benauwdheid verminderen.

 

Als de diagnose mesothelioom eenmaal is gesteld kan de patiënt in aanmerking komen voor palliatieve chemotherapie. Indien de conditie van de patiënt het toelaat gaat de voorkeur uit naar een combinatiebehandeling van pemetrexed en platinahoudende chemotherapie. Dit is een relatief milde behandeling zonder al teveel bijwerkingen, hiermee wordt geprobeerd om de ziekte terug te brengen of te stabiliseren.

Psychosociale begeleiding

Uiteraard kunt u ook op ons rekenen voor psychosociale ondersteuning. Lees meer over de begeleiding die wij hiervoor bieden.