Verpleegkundigen lopen in de gang

Behandelingen bij nierkanker

Om vast te stellen dat er sprake is van nierkanker en een behandeling te starten, doorloopt u alvorens een aantal stappen. Hieronder leest u wat deze stappen zijn. 

  • 1

    Diagnostiek

    Om vast te stellen dat er sprake is van nierkanker wordt er radiologisch (beeldvormend) onderzoek gedaan. Een CT-scan van de buik is één van de belangrijkste beeldvormende onderzoeken bij de diagnose van nierkanker.

    Wanneer de CT-scan onvoldoende duidelijkheid geeft over de aard van de afwijking, kan een MRI worden gedaan. Bent u allergisch voor de contrastvloeistof die wordt gebruikt bij een CT-scan of bent u zwanger? Dan wordt er een MRI-scan gedaan. Na een CT-scan en/of MRI-scan kan uw specialist meestal vertellen of er kans is op een kwaadaardig gezwel.

    Weefselonderzoek na de operatie

    Om te bewijzen dat het gezwel in de nier, dat op het röntgenbeeld te zien is, daadwerkelijk kwaadaardig is, is weefselonderzoek nodig. Maar, in de praktijk vindt het weefselonderzoek plaats nadat het gezwel door een operatie helemaal is verwijderd. Heel soms komt het voor dat het gezwel achteraf goedaardig blijkt te zijn. 

     

    Als de uroloog een vermoeden heeft op nierkanker, volgt meer onderzoek om het stadium van de ziekte te bepalen.

    Biopsie

    In sommige gevallen wordt een klein stukje weefsel afgenomen. wordt biopsie genoemd. Dit kan worden gedaan wanneer u niet voor een operatie in aanmerking komt. Bijvoorbeeld vanwege een te slechte conditie en er andere (behandel)opties worden overwogen. Met een biopsie kan de diagnose van nierkanker dan bevestigd worden.

  • 2

    Behandeladvies

    Nadat alle onderzoeken zijn afgerond bespreekt de uroloog uw situatie met het team. Daarna bespreekt hij samen met u het behandeladvies voor u.

    Na het gesprek met de uroloog heeft u een gesprek met de urologie-oncologieverpleegkundige. Zij geeft u de informatie die nodig is voor een goede voorbereiding van de behandeling. Zij beantwoordt al uw vragen en staat u bij indien u dat wenst.

     

    De behandeling van nierkanker is afhankelijk van verschillende factoren:

  • 3

    Behandelingen

    Behandeling van nierkanker gebeurt in het oncologisch centrum van ZGT. Een multidisciplinair team van medisch specialisten werkt met innovatieve behandelvormen op het gebied van nierkanker.

    • De primaire behandeling van nierkanker bestaat uit een operatie. Nieroperaties in ZGT vinden plaats met hulp van de robot geassisteerde operatietechniek.
    • In ZGT zijn interventieradiologen deskundig op het gebied van RFA. RFA staat voor Radiofrequente Ablatie. Door de energie van radiogolven (=radiofrequentie) wordt de tumor verhit. De tumor sterft dan af of wordt verwijderd. Als de ziekte is uitgezaaid, kunt u als dat mogelijk is, in aanmerking komen voor immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert uw eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.
    • Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen, cytostatica genaamd. Dit zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of celding remmen. Ze grijpen in op het groeiproces van een kankercel. Deze celdelingremmende eigenschappen hebben ook een effect op de sneldelende normale cellen, zoals beenmerg- en darmcellen. Hierdoor kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Chemotherapie kan per infuus, per tablet of per injectie worden toegediend. Het is een systemische behandeling. Dit betekent dat de chemotherapie werkt door het hele lichaam.

      Lees meer over chemotherapie in de Patiënten Informatie Map Chemotherapie (PDF).

    U heeft een vast aanspreekpunt tijdens de hele periode van onderzoek en behandeling van nierkanker. Dat is de oncologieverpleegkundige. Met uw vragen kunt u bij haar terecht. Zij zorgt ervoor dat uw vragen beantwoord worden en staat u bij indien u dat wenst.

Ziekenhuislocatie Almelo Urologie

  • Spreekuren

    De polikliniek urologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 12:00 uur en van 13:00 – 16:30 uur.

  • Bezoektijden

    Maandag t/m vrijdag: 11.00 - 12.00 uur en
    16.00 - 19.30 uur.
    Zaterdag en zondag: 11.00 - 19.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Urologie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo