Kwaliteit en cijfers - prostaatkanker

Kwaliteit en cijfers prostaatkanker

Binnen het oncologisch centrum ZGT worden jaarlijks rond de 150 patiënten geopereerd aan prostaatkanker. De resultaten van de behandeling worden vastgelegd. U leest hier meer over de operatieve behandeling van prostaatkanker.

Resultaten verwijderen prostaat via een kijkoperatie met behulp van de operatierobot

In ZGT vindt sinds 2007 de chirurgische behandeling van prostaatkanker plaats door het verwijderen van de prostaat via een kijkoperatie. Tijdens deze operatie wordt de gehele prostaat inclusief de zaadblaasjes verwijderd. Sinds december 2014 wordt de operatie uitgevoerd met behulp van een Da Vinci Robot.

Meer over deze behandeling leest u in de folder ‘robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie’.

Indeling naar agressiviteit

Prostaatkanker kan op basis van weefsel onderzoek ingedeeld worden in drie groepen. Laag, matig en hoog-risico prostaatkanker. Deze indeling zegt iets over de agressiviteit van de prostaatkanker. Bij een hoog-risico hebben we te maken met een agressievere vorm van prostaatkanker dan bij een laag-risico.

Snijvlakken

Na de operatie bekijkt de patholoog onder een microscoop of de snijranden van het verwijderde weefsel schoon zijn of dat daarin nog tumorweefsel wordt gevonden.

Aanvullende bestraling

Bij verdenking op terugkeer van tumorgroei ter plaatse wordt soms aanvullende uitwendige bestraling gegeven. Tumorgroei te plaatse wordt vermoed bij een meetbaar, langzaam oplopend PSA. Dat wordt meer gevonden bij tumoren uit de hoog-risico groep.

Urineverlies

Ongewild urineverlies is zonder meer de meest gevreesde complicatie voor mannen die een operatieve verwijdering van de prostaat ondergaan.

Na het verwijderen van de katheter op de polikliniek zult u in eerste instantie last kunnen krijgen van incontinentie. U moet weer leren de urine goed op te houden. Dit gebeurt met begeleiding van een fysiotherapeut, die u leert de bekkenbodem te trainen. Dit herstel is bij ieder weer anders. Het kan snel gaan, binnen enkele dagen, maar kan ook enkele maanden duren.

Om er voor te zorgen dat meer patiënten sneller na de operatie de urine weer goed op kunnen houden wordt sinds augustus 2017 bij alle patiënten een nieuwe techniek toegepast. Met deze techniek blijft de lengte van de plasbuis bespaart. Voorheen werd tijdens het verwijderen van de prostaat de plasbuis ter hoogte van de punt van de prostaat doorgeknipt. Met de nieuwe techniek wordt de plasbuis één tot anderhalve centimeter uit de prostaat los geprepareerd en wordt de plasbuis ter hoogte van de zaadheuvel doorgeknipt. Die anderhalve centimeter winst, maakt een groot verschil voor het terugkrijgen van de continentie (=het kunnen ophouden van urine) na de operatie.

Het merendeel (97%) van de patiënten is een half jaar na de operatie continent, maar sommigen blijven ook daarna urineverlies houden. De kans daarop is groter bij patiënten die een ingreep hebben gehad zonder de plasbuissparende techniek. Bij aanhoudende incontinentie is het, indien gewenst, in de regel mogelijk met een aanvullende operatie weer continent te worden. Deze aanvullende behandeling wordt na een jaar voorgesteld aan incontinente patiënten.

Op de website Ziekenhuischeck vindt u de kwaliteitscijfers van ZGT.

In de onderstaande afbeelding leest u de feiten en cijfers over prostaatkanker.

Ziekenhuislocatie Almelo Urologie

  • Spreekuren

    De polikliniek urologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 12:30 uur en van 13:00 – 16:30 uur

  • Bezoektijden

    Maandag t/m vrijdag: 11.00 - 12.00 uur en
    16.00 - 19.30 uur.
    Zaterdag en zondag: 11.00 - 19.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Urologie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo