Verpleegkundigen lopen in de gang

Het belang van goede voeding en een optimale conditie

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker of maagkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert.

Allereerst is het enorm belangrijk dat patiënten in een zo goed mogelijke conditie met het medische traject starten. Hoe fitter men is aan de start van het traject, hoe fitter men eruit komt. Goed en gezond eten draagt hier aan bij! 

Daarnaast worden hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, heel ingewikkeld bij een dergelijke aandoening. Onderstaande voorlichtingsvideo, waarin onze zorgprofessionals duidelijke tips geven, en waarin verschillende recepten worden uitgelicht, helpt patiënten om het medisch traject bij slokdarmkanker of maagkanker te doorstaan.

Recepten

  • >

    Kapucijnerschotel

    Kapucijnerschotel

    Aantal personen: 5 personen à 100 gram

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur-prikkeling-smaak

     

    Voorbereiding

     

    150

    G

    kapucijners

    Gedroogd

     

    receptuur

     

    25

    G

    Olijfolie

    Smaak - vet

     

    250

    G

    Macaronigroenten mix vers

    Geur

     

    10

    G

    Gele kruidenmix

    Geur - prikkeling

     

    250

    G

    Tomatenblokjes uit blik

    Smaak - vet

     

    100

    G

    Piccalilly

    Basis

     

    500

    G

    Gare kapucijners

    Basis

     

    50

    G

    Bosui in ringen

    Geur

     

     

     

    Evt. zout naar smaak

    Smaak - zout

     

     

    Stappen

    Werkwijze

    Temp.

    Tijd

    Voorbereiding

    1

    Week de kapucijners zoals onder beschreven

     

    24 uur

    2

    Kook de kapucijners zoals onder beschreven

    99°C

    40/50 min

    Bereiding

    1

    Verhit de olijfolie

    125°C

    2 min

    2

    Bak macaronimix zonder kleuren

    125°C

    5 min

    3

    Voeg de gele kruidenmix toe en roerbak verder

    125°C

    5 min

    4

    Voeg de tomatenblokjes en piccalilly toe en kook iets in

    100°C

    5 min

    5

    Voeg de kapucijners toe en verwarm

    100°C

    5 min

    6

    Giet de groenten af en voeg evt. zout naar smaak toe

     

     

    7

    Strooi als laatste de bosui over het gerecht

     

     

    Eet smakelijk!

     

    Tips en trucs voor bij de kapucijner schotel.

    Lekker met gebakken kipdijfilet, speklapje of rundvlees of een vleesvervanger
    Het zoutgebruik ligt erg hoog in Nederland. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat er veel uit pakjes en zakjes wordt gekookt. Dit is namelijk snel en makkelijk maar de keerzijde is dat kant-en-klare voedingswaren veel zout bevatten. Probeer zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken om overmatige zouttoename tegen te gaan.
    Vervang daarnaast zout met (verse) kruiden en specerijen om je gerechten smaak te geven.

    Peulvruchten en bereiden:

    Gedroogde kapucijners: 24 uur weken in ruim water, afspoelen en 40 tot 50 minuten zachtjes koken.
    Als de bonen nog iets stug zijn iets langer koken. Dit kun je testen door er één te proeven. Hierna kun je ze afgieten en verder verwerken in een schotel of opdienen.

    Tip: kook een klontje boter mee

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

  • >

    Rode paprika-courgettesoep met mascarpone en basilicum

    Rode paprika-courgettesoep met mascarpone en basilicum

    Aantal personen: 10 kopjes van 100 ml

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur- Prikkeling -smaak

    25

    G

    olijfolie

    Smaak-vet

    50

    G

    Sjalotten fijngesneden

    Geur

    10

    G

    Knoflook fijngesneden

    geur

    5

    G

    Rode peper fijngesneden

    Prikkeling

    300

    G

    Rode paprika

    Basis

    150

    G

    Courgette blokjes

    Basis-binding

    50

    G

    Rode linzen

    Basis

    500

    ml

    Kippenbouillon/groentebouillon

    Smaak-geur-zout-umami

    50

    ml

    Slagroom

    Smaak-vet

     

    20

    G

    Basilicum blaadjes

    Geur

    50

    G

    Olijfolie

    Smaak-vet

     

    15

    G

    Mascarpone

    Smaak-zuur

    5

    G

    Basilicumolie  

    Top-Prikkeling-Geur

     

     

    Stappen

    Werkwijze

    Temp.

    Tijd

    Werkwijze

    1

    Verhit de olijfolie in de thermoblender

    120 °C

     

    2

    Zet de sjalotten, knoflook, Spaanse peper op

    120 °C

    2 min

    3

    Voeg de paprika en courgette toe en laat 1 minuut mee smoren

    120 °C

    2 min

    4

    Voeg de linzen, bouillon en room toe en breng aan de kook, laat de soep koken.

    95 °C

    20 min

    5

    Pureer de soep in thermoblender en houd warm

    70 °C

    10 m

    Basilicumolie

    1

    Doe de basilicumblaadjes in een bakje en voeg kokend water toe

     

     

    2

    Laat even staan en spoel dan met koud water. Dep de blaadjes droog met keukenpapier

     

     

    3

    Meng de basilicumblaadjes met de olie en draai glad met de staafmixer

     

     

    4

    Doe de olie in een spuitflesje

     

     

    Presentatie en opmaak

    Serveer de soep in een kopje met de toppings

    Eet smakelijk!

     

    Tips en trucs voor bij de Rode paprika-courgettesoep:

    Ook lekker met uitgebakken spekjes gefrituurde thempe, croutons, walnoot of een andere soorten nootjes

    ‘Groenten soepen’

    Altijd makkelijk, lekker en gezond, een kom soep! Soep is echt de beste uitvinding ever om lekker veel groenten in te verwerken. En eigenlijk kun je van bijna alle groenten wel soep maken. Heel handig om zo je groentelade en voorraadkast leeg te maken. Ook maakt het voor de soep niet uit als de groente een plekje heeft of er niet zo mooi meer uit ziet, voor de soep is het prima, je kunt het nog gewoon gebruiken.

    Wat nog een ander voordeel is, is dat het een behoorlijk goedkoop gerecht is, ligt er natuurlijk een beetje aan wat je erin doet, maar soep hoeft niet duur te zijn. Simpel, snel en niet al te duur.

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

  • >

    Luchtige skyr met framboos en noten-crumble

    Luchtige skyr met framboos en noten-crumble

    Aantal personen: 10 maal 125 gram skyr en 25 gram framboos

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur- Prikkeling -smaak

     

    Skyr met slagroom

    500

    G

    Skyr

    Basis

     

    5

    G

    Citroen of limoensap

    Smaak-zuur

     

    1/2

     

    Rasp van halve limoen

    Geur

     

    50

    G

    Slagroom

    Smaak-vet

     

    20

    G

    Poedersuiker

    Smaak-zoet

     

    Aardbeien

    300

    G

    Framboos

    Geur

     

    Notencrumble

    100

    G

    Gemengde noten zonder zout

    Smaak-zoet

     

    25

    G

    Eiwit  

    Geur

     

     

    Stappen

    Werkwijze

    Skyr met slagroom

    1

    Doe de Skyr in een kom

    2

    In een andere kom de slagroom met de suiker stijfkloppen

    3

    Spatel nu voorzichtig de slagroom, limoensap en de limoenrasp door de skyr

    Framboos

    1

    Zet de frambozen klaar

    Notencrumble

    1

    Maal de noten fijn in een blender

    2

    Meng het eiwit met de poedersuiker en klop lichtjes los

    3

    Voeg de gemalen noten toe en meng

    4

    Smeer uit over bakpapier en bak krokant. Schep af en toe om.

    5

    Contoleer tussendoor de kleur en krokantheid. Bak eventueel nog iets langer.

    Eet smakelijk!

     

    ‘Skyr’

    Skyr is een typisch IJslands melkproduct, een soort magere kwark. Het is een zeer zachte kaas en lijkt qua textuur het meest op kwark. Van origine is skyr een product dat de Vikingen vanuit Noorwegen mee hebben gebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

  • >

    Aardbei-banaan-kwark smoothie

    Aardbei-banaan-kwark smoothie

    Aantal personen: 10 à 100 cc

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur- Prikkeling -smaak

    3 x B - smaakmakers

    200

    G

    Aardbeien

    Basis

    Beschermstof

    25

    G

    Appel

    Basis

    Beschermstof

    75

    G

    Banaan

    Basis

    Beschermstof

    3

    G

    Verse gember

    Prikkeling

    Beschermstof

    1

    G

    Rode peper

    Prikkeling

    Smaakmaker

    1

    G

    Basilicum

    Geur

    Smaakmaker

    100

    G

    Kwark

    Basis

    Bouwstof

    250

    G

    Aardbeien sap

    Basis

    Beschermstof

    Drinkontbijt optie

    50

    G

    Geweekte havermout

    Eiwit - vezels

    Brandstof-bouwstof

     

    Stappen

    Werkwijze

    1

    Mix eerst alle ingrediënten met de helft van het aardbeien sap

    2

    Breng op de juiste dikte met de rest van het aardbeien sap

    Drinkontbijt optie

    1

    Week de havermout 4 uur in het aarbeiensap en mix deze mee

    Eet smakelijk!

     

    Tips en trucs voor bij de smoothie

    Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.

    'Smoothie'

    Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
    Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid. 

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

  • >

    Smoothie van groene groenten

    Smoothie van groene groenten

    Aantal personen: 10 à 100 cc

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur- Prikkeling -smaak

    3 x B - smaakmakers

    Basissmoothie van groene groenten

     

    100

    G

    Rijpe avocado

    Basis

    Beschermstof

    150

    G

    spinazie

    Basis

    Beschermstof

    0,5

    G

    Appel (zure soort)

    Basis

    Beschermstof

    100

    G

    Banaan

    Basis

    Beschermstof

    2

    G

    Klein stukje gember

    Prikkeling

    Smaakmaker

    2

    G

    Rode peper

    Prikkeling

    Smaakmaker

    1

    G

    Mint blaadjes

    Geur

    Beschermstof

    10

    G

    Gembersiroop

    Smaak-zoet

    Smaakmaker

    500

    G

    Verse jus d Orange

    Smaak-zoet-zuur

    Beschermstof

    Eiwit optie 1

     

    150

    G

    Magere kwark

     

    bouwstof

    Drinkontbijt optie 2

     

    50

    G

    Geweekte havermout

     

    bouwstof

     

    Stappen

    Werkwijze

    1

    Mix eerst alle ingrediënten met de helft van de jus d Orange

    2

    Breng op de juiste dikte met het jus d Orange

    Eiwit opties

    1

    Voeg de kwark toe tijdens het mixen.

    drinkontbijt

    1

    Week de havermout 4 uur in de jus d Orange en mix deze mee

    Eet smakelijk!

     

    Tips en trucs voor bij de smoothie

    Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.

    'Smoothie'

    Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
    Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid. 

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

  • >

    Smoothie van rode bieten

    Smoothie van rode bieten

    Aantal personen: 10 à 100 cc

    Receptuur en werkwijze:

    Hoeveelheid

    Ingrediënten

    Geur- Prikkeling -smaak

    3 x B - smaakmakers

    Basis smoothie van rode bieten

     

    250

    G

    Gare rode bietjes

    Basis

    Beschermstof

    100

    G

    Gemengd rood fruit

    Basis

    Beschermstof

    0,5

    Stuks

    Appel

    Basis

    Beschermstof

    0,5

    Stuks

    Banaan

    Basis

    Beschermstof

    5

    G

    Klein stukje gember

    Prikkeling

    Beschermstof

    2

    G

    Rode peper

    Prikkeling

    Smaakmaker

    2

    G

    Mint blaadjes

    Geur

    Beschermstof

    1

    G

    Vijf-kruidenpoeder

    Geur-prikkeling

    Smaakmaker

    500

    G

    Bietensap

    Basis

    Beschermstof

    Eiwit optie 1

     

    100

    G

    Magere kwark

     

    bouwstof

    Drinkontbijt optie 2

     

    50

    g

    Geweekte havermout

     

    Bouwstof

     

    Stappen

    Werkwijze

    1

    Mix eerst alle ingrediënten met de helft van het bietensap

    2

    Voeg de mint en chinees vijfkruidenpoeder naar smaak toe

    3

    Breng op de juiste dikte met de rest van het bietensap

    Eiwit opties

    1

    Voeg de kwark toe tijdens het mixen

    Drinkontbijt

    1

    Week de havermout 4 uur in de bietensap en mix deze mee

    Eet smakelijk!

     

     

    Tips en trucs voor bij de smoothie

    Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.

    'Smoothie'

    Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
    Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid. 

    Recept: Eric-Jan de Smaakman

Meer recepten


ZGT heeft eerder een receptenkookboek uitgebracht voor mensen met slokdarmkanker. Voor hen kan eten heel ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld vanwege misselijkheid of slikproblemen. Het kookboek is een bundeling van verhalen en recepten voor alledag, aangeleverd door patiënten, koks en diëtisten. "Veel patiënten hebben met vallen en opstaan weer plezier in koken en eten gekregen. Ze vonden het fijn om hun ervaringen te kunnen delen met mensen die nu hetzelfde traject ingaan", aldus de initiatiefnemers.

Klik op de onderstaande afbeelding voor het receptenboek.