
Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker of maagkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert.
Allereerst is het enorm belangrijk dat patiënten in een zo goed mogelijke conditie met het medische traject starten. Hoe fitter men is aan de start van het traject, hoe fitter men eruit komt. Goed en gezond eten draagt hier aan bij!
Daarnaast worden hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, heel ingewikkeld bij een dergelijke aandoening. Onderstaande voorlichtingsvideo, waarin onze zorgprofessionals duidelijke tips geven, en waarin verschillende recepten worden uitgelicht, helpt patiënten om het medisch traject bij slokdarmkanker of maagkanker te doorstaan.
Recepten
-
>
Kapucijnerschotel
Kapucijnerschotel
Aantal personen: 5 personen à 100 gram
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur-prikkeling-smaak
Voorbereiding
150
G
kapucijners
Gedroogd
receptuur
25
G
Olijfolie
Smaak - vet
250
G
Macaronigroenten mix vers
Geur
10
G
Gele kruidenmix
Geur - prikkeling
250
G
Tomatenblokjes uit blik
Smaak - vet
100
G
Piccalilly
Basis
500
G
Gare kapucijners
Basis
50
G
Bosui in ringen
Geur
Evt. zout naar smaak
Smaak - zout
Stappen
Werkwijze
Temp.
Tijd
Voorbereiding
1
Week de kapucijners zoals onder beschreven
24 uur
2
Kook de kapucijners zoals onder beschreven
99°C
40/50 min
Bereiding
1
Verhit de olijfolie
125°C
2 min
2
Bak macaronimix zonder kleuren
125°C
5 min
3
Voeg de gele kruidenmix toe en roerbak verder
125°C
5 min
4
Voeg de tomatenblokjes en piccalilly toe en kook iets in
100°C
5 min
5
Voeg de kapucijners toe en verwarm
100°C
5 min
6
Giet de groenten af en voeg evt. zout naar smaak toe
7
Strooi als laatste de bosui over het gerecht
Eet smakelijk!
Tips en trucs voor bij de kapucijner schotel.
Lekker met gebakken kipdijfilet, speklapje of rundvlees of een vleesvervanger
Het zoutgebruik ligt erg hoog in Nederland. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat er veel uit pakjes en zakjes wordt gekookt. Dit is namelijk snel en makkelijk maar de keerzijde is dat kant-en-klare voedingswaren veel zout bevatten. Probeer zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken om overmatige zouttoename tegen te gaan.
Vervang daarnaast zout met (verse) kruiden en specerijen om je gerechten smaak te geven.Peulvruchten en bereiden:
Gedroogde kapucijners: 24 uur weken in ruim water, afspoelen en 40 tot 50 minuten zachtjes koken.
Als de bonen nog iets stug zijn iets langer koken. Dit kun je testen door er één te proeven. Hierna kun je ze afgieten en verder verwerken in een schotel of opdienen.
Tip: kook een klontje boter meeRecept: Eric-Jan de Smaakman
-
>
Rode paprika-courgettesoep met mascarpone en basilicum
Rode paprika-courgettesoep met mascarpone en basilicum
Aantal personen: 10 kopjes van 100 ml
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur- Prikkeling -smaak
25
G
olijfolie
Smaak-vet
50
G
Sjalotten fijngesneden
Geur
10
G
Knoflook fijngesneden
geur
5
G
Rode peper fijngesneden
Prikkeling
300
G
Rode paprika
Basis
150
G
Courgette blokjes
Basis-binding
50
G
Rode linzen
Basis
500
ml
Kippenbouillon/groentebouillon
Smaak-geur-zout-umami
50
ml
Slagroom
Smaak-vet
20
G
Basilicum blaadjes
Geur
50
G
Olijfolie
Smaak-vet
15
G
Mascarpone
Smaak-zuur
5
G
Basilicumolie
Top-Prikkeling-Geur
Stappen
Werkwijze
Temp.
Tijd
Werkwijze
1
Verhit de olijfolie in de thermoblender
120 °C
2
Zet de sjalotten, knoflook, Spaanse peper op
120 °C
2 min
3
Voeg de paprika en courgette toe en laat 1 minuut mee smoren
120 °C
2 min
4
Voeg de linzen, bouillon en room toe en breng aan de kook, laat de soep koken.
95 °C
20 min
5
Pureer de soep in thermoblender en houd warm
70 °C
10 m
Basilicumolie
1
Doe de basilicumblaadjes in een bakje en voeg kokend water toe
2
Laat even staan en spoel dan met koud water. Dep de blaadjes droog met keukenpapier
3
Meng de basilicumblaadjes met de olie en draai glad met de staafmixer
4
Doe de olie in een spuitflesje
Presentatie en opmaak
Serveer de soep in een kopje met de toppings
Eet smakelijk!
Tips en trucs voor bij de Rode paprika-courgettesoep:
Ook lekker met uitgebakken spekjes gefrituurde thempe, croutons, walnoot of een andere soorten nootjes
‘Groenten soepen’
Altijd makkelijk, lekker en gezond, een kom soep! Soep is echt de beste uitvinding ever om lekker veel groenten in te verwerken. En eigenlijk kun je van bijna alle groenten wel soep maken. Heel handig om zo je groentelade en voorraadkast leeg te maken. Ook maakt het voor de soep niet uit als de groente een plekje heeft of er niet zo mooi meer uit ziet, voor de soep is het prima, je kunt het nog gewoon gebruiken.
Wat nog een ander voordeel is, is dat het een behoorlijk goedkoop gerecht is, ligt er natuurlijk een beetje aan wat je erin doet, maar soep hoeft niet duur te zijn. Simpel, snel en niet al te duur.
Recept: Eric-Jan de Smaakman
-
>
Luchtige skyr met framboos en noten-crumble
Luchtige skyr met framboos en noten-crumble
Aantal personen: 10 maal 125 gram skyr en 25 gram framboos
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur- Prikkeling -smaak
Skyr met slagroom
500
G
Skyr
Basis
5
G
Citroen of limoensap
Smaak-zuur
1/2
Rasp van halve limoen
Geur
50
G
Slagroom
Smaak-vet
20
G
Poedersuiker
Smaak-zoet
Aardbeien
300
G
Framboos
Geur
Notencrumble
100
G
Gemengde noten zonder zout
Smaak-zoet
25
G
Eiwit
Geur
Stappen
Werkwijze
Skyr met slagroom
1
Doe de Skyr in een kom
2
In een andere kom de slagroom met de suiker stijfkloppen
3
Spatel nu voorzichtig de slagroom, limoensap en de limoenrasp door de skyr
Framboos
1
Zet de frambozen klaar
Notencrumble
1
Maal de noten fijn in een blender
2
Meng het eiwit met de poedersuiker en klop lichtjes los
3
Voeg de gemalen noten toe en meng
4
Smeer uit over bakpapier en bak krokant. Schep af en toe om.
5
Contoleer tussendoor de kleur en krokantheid. Bak eventueel nog iets langer.
Eet smakelijk!
‘Skyr’
Skyr is een typisch IJslands melkproduct, een soort magere kwark. Het is een zeer zachte kaas en lijkt qua textuur het meest op kwark. Van origine is skyr een product dat de Vikingen vanuit Noorwegen mee hebben gebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.
Recept: Eric-Jan de Smaakman
-
>
Aardbei-banaan-kwark smoothie
Aardbei-banaan-kwark smoothie
Aantal personen: 10 à 100 cc
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur- Prikkeling -smaak
3 x B - smaakmakers
200
G
Aardbeien
Basis
Beschermstof
25
G
Appel
Basis
Beschermstof
75
G
Banaan
Basis
Beschermstof
3
G
Verse gember
Prikkeling
Beschermstof
1
G
Rode peper
Prikkeling
Smaakmaker
1
G
Basilicum
Geur
Smaakmaker
100
G
Kwark
Basis
Bouwstof
250
G
Aardbeien sap
Basis
Beschermstof
Drinkontbijt optie
50
G
Geweekte havermout
Eiwit - vezels
Brandstof-bouwstof
Stappen
Werkwijze
1
Mix eerst alle ingrediënten met de helft van het aardbeien sap
2
Breng op de juiste dikte met de rest van het aardbeien sap
Drinkontbijt optie
1
Week de havermout 4 uur in het aarbeiensap en mix deze mee
Eet smakelijk!
Tips en trucs voor bij de smoothie
Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.
'Smoothie'
Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid.Recept: Eric-Jan de Smaakman
-
>
Smoothie van groene groenten
Smoothie van groene groenten
Aantal personen: 10 à 100 cc
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur- Prikkeling -smaak
3 x B - smaakmakers
Basissmoothie van groene groenten
100
G
Rijpe avocado
Basis
Beschermstof
150
G
spinazie
Basis
Beschermstof
0,5
G
Appel (zure soort)
Basis
Beschermstof
100
G
Banaan
Basis
Beschermstof
2
G
Klein stukje gember
Prikkeling
Smaakmaker
2
G
Rode peper
Prikkeling
Smaakmaker
1
G
Mint blaadjes
Geur
Beschermstof
10
G
Gembersiroop
Smaak-zoet
Smaakmaker
500
G
Verse jus d Orange
Smaak-zoet-zuur
Beschermstof
Eiwit optie 1
150
G
Magere kwark
bouwstof
Drinkontbijt optie 2
50
G
Geweekte havermout
bouwstof
Stappen
Werkwijze
1
Mix eerst alle ingrediënten met de helft van de jus d Orange
2
Breng op de juiste dikte met het jus d Orange
Eiwit opties
1
Voeg de kwark toe tijdens het mixen.
drinkontbijt
1
Week de havermout 4 uur in de jus d Orange en mix deze mee
Eet smakelijk!
Tips en trucs voor bij de smoothie
Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.
'Smoothie'
Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid.Recept: Eric-Jan de Smaakman
-
>
Smoothie van rode bieten
Smoothie van rode bieten
Aantal personen: 10 à 100 cc
Receptuur en werkwijze:
Hoeveelheid
Ingrediënten
Geur- Prikkeling -smaak
3 x B - smaakmakers
Basis smoothie van rode bieten
250
G
Gare rode bietjes
Basis
Beschermstof
100
G
Gemengd rood fruit
Basis
Beschermstof
0,5
Stuks
Appel
Basis
Beschermstof
0,5
Stuks
Banaan
Basis
Beschermstof
5
G
Klein stukje gember
Prikkeling
Beschermstof
2
G
Rode peper
Prikkeling
Smaakmaker
2
G
Mint blaadjes
Geur
Beschermstof
1
G
Vijf-kruidenpoeder
Geur-prikkeling
Smaakmaker
500
G
Bietensap
Basis
Beschermstof
Eiwit optie 1
100
G
Magere kwark
bouwstof
Drinkontbijt optie 2
50
g
Geweekte havermout
Bouwstof
Stappen
Werkwijze
1
Mix eerst alle ingrediënten met de helft van het bietensap
2
Voeg de mint en chinees vijfkruidenpoeder naar smaak toe
3
Breng op de juiste dikte met de rest van het bietensap
Eiwit opties
1
Voeg de kwark toe tijdens het mixen
Drinkontbijt
1
Week de havermout 4 uur in de bietensap en mix deze mee
Eet smakelijk!
Tips en trucs voor bij de smoothie
Ook nog een leuk weetje: alle combinaties zijn ideaal om in te vriezen. Dit gaat met name goed in druk-en-sluit zakjes. Leg dus een flinke voorraad aan, zodat je altijd een heerlijke smoothie kan maken. Daarbij de tip om diepvriesfruit te gebruiken, zodat het drankje ook meteen verkoelend is.
'Smoothie'
Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit en/of groenten. De ingrediënten zijn meestal vers fruit, groenten en sap. Deze ingrediënten worden in een blender gemixt tot een romig drankje.
Een groente- of fruitsmoothie als ontbijt of tussendoortje is één van de gezondste keuzes die je kunt maken. Het geeft een boost aan je energieniveau en verbetert je algehele gezondheid.Recept: Eric-Jan de Smaakman
Meer recepten
ZGT heeft eerder een receptenkookboek uitgebracht voor mensen met slokdarmkanker. Voor hen kan eten heel ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld vanwege misselijkheid of slikproblemen. Het kookboek is een bundeling van verhalen en recepten voor alledag, aangeleverd door patiënten, koks en diëtisten. "Veel patiënten hebben met vallen en opstaan weer plezier in koken en eten gekregen. Ze vonden het fijn om hun ervaringen te kunnen delen met mensen die nu hetzelfde traject ingaan", aldus de initiatiefnemers.
Klik op de onderstaande afbeelding voor het receptenboek.