Fysieke en mentale ondersteuning na kanker

Hoe pak je je leven weer op na kanker? Op 4 januari 2016 kreeg Marian Roskam (toen 37), moeder van twee jonge kinderen te horen dat ze borstkanker had. Een traject met chemo en een zware operatie volgde. Een dik jaar later probeert ze haar leven terug op de rails te krijgen. Het oncologische revalidatieprogramma van ZGT, ‘Terug naar evenwicht’, bood daarbij de broodnodige ondersteuning. “Het was een tijdje mijn enige houvast.”

 

ZGT biedt sinds ruim een jaar modules aan om (ex-)kankerpatiënten fysiek en mentaal te ondersteunen bij de gevolgen van kanker. Dat kan in groepsverband of individueel. Tijdens de behandeling of na afloop. Patiënten krijgen het aangeboden als er een indicatie voor is. 

 

Groep of individueel

Patiënten met psychische én lichamelijke problemen kunnen worden verwezen naar de revalidatiearts. ‘Terug naar evenwicht’ is het vernieuwde groepsprogramma voor deze patiënten. Het is beter toegesneden op de individuele deelnemer. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor het programma en heeft een multidisciplinair team tot zijn beschikking. Daarin zitten een fysiotherapeut, maatschappelijk werker, medisch psycholoog, ergotherapeut, diëtist en geestelijk verzorger: oncoloog en een re-integratiecoördinator.” Na de intake bij de revalidatiearts en de aanvullende intake bij de fysiotherapeut kijken zij met de patiënt welk programma hij of zij nodig heeft: fysieke training, psycho-educatie en voorlichting. 

 

 

Contact met lotgenoten 

Marian Roskam meldde zich afgelopen zomer voor het groepsprogramma aan, na een chemokuur en operatie. “Tijdens het behandeltraject was ik soms wel drie keer per week in het ziekenhuis. Na afloop van de belangrijkste behandelingen voelde ik me of ik van een rijdende trein was gegooid en ergens op een perron lag. Hoe moet je dan verder met je leven? Ik zocht een uitweg uit de ziekte en had sterk behoefte aan contact met lotgenoten. Om erover te kunnen praten. Je bent zó lang ziek, voor je omgeving is het op een gegeven moment weer klaar. Voor mij was dat nog lang niet.”

 

Verwerking

Marian volgde het revalidatieprogramma samen met acht vrouwen van verschillende leeftijden. Ieder had borstkanker gehad. Acht weken lang, twee ochtenden per week ontmoetten ze elkaar. “Ik vond de eerste paar bijeenkomsten heftig. Al die verhalen… de eerste keren vloeiden de tranen rijkelijk, bij ons allemaal. De maatschappelijk werkster begeleidde die bijeenkomsten. Een lotgenootje en ik vroegen, ‘Blijft dat zo, dat gebrul?’ Zij zei, ‘Dat moet er gewoon uit, dat hoort bij de verwerking. Na de vierde keer is het over’. En zo was het ook.”

 

Re-integratie

Voor haar ziekte werkte Marian drie dagen als intern begeleider op een basisschool. Nu is ze daar langzaam aan het re-integreren. Het revalidatieprogramma heeft haar goed voorbereid op de terugkeer naar de werkomgeving, vindt ze. Dat kwam daardoor niet als een schok. “Als je ziek of herstellend bent, ben je heel emotioneel. Op je werk zijn de gesprekken toch eerder zakelijk. De arbeidsdeskundige van ZGT vertelde over de contacten met het UWV na kanker, de Wet Poortwachter, de wettelijke verplichtingen in het tweede jaar van je ziek zijn… heel waardevol.” Of ze ooit weer een driedaagse werkweek aankan, weet Marian niet. “Ik ben nog altijd snel moe.” 

 

Accepteren

Eén van de andere programmaonderdelen waar Marian veel aan heeft gehad, was de fysieke training. Tijdens de eerste anderhalf uur van elke bijeenkomst werkte zij en haar groep aan het opbouwen van de conditie. “Je begint op nul. In het begin was tien minuten op de loopband al te veel. Maar uiteindelijk konden we zelfs fanatiek hockeyen met elkaar! Ik ontdekte dat het sociale contact bij teamsport voor mij belangrijk is, dus ik ben blijven sporten. Het helpt bij de acceptatie van je nieuwe lijf. De gesprekken in de kleedkamer zijn misschien wel het meest waardevol.”

 

Leven met de gevolgen van kanker

Steeds meer mensen krijgen kanker. Behandelingen worden steeds beter en steeds meer mensen overleven het en leven dus met de gevolgen van kanker – fysiek, sociaal of psychisch om bijvoorbeeld vermoeidheid en emotionele instabiliteit te boven te komen.

 

Aanmelden

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist voor de revalidatiearts.

Meer informatie

Ziekenhuislocatie Almelo Revalidatiegeneeskunde

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Revalidatiegeneeskunde

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo