Verpleegkundigen in gesprek met patiënt

Behandeling - slokdarmkanker

ZGT behandelt verschillende stadia van slokdarmkanker. Hoe de behandeling er in uw situatie uit ziet hangt af van de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte.

Behandeling gericht op genezing

De meest voorkomende behandeling gericht op genezing bestaat uit een combinatie van bestraling en chemotherapie, gevolgd door een operatie.

Tot op heden biedt deze gecombineerde behandeling de beste kans op genezing.

De chirurgische behandeling vindt plaats in ZGT middels een geavanceerde kijkoperatietechniek. Met behulp van de Da Vinci Xi operatierobot opereert de chirurg met een natuurgetrouw driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. De chirurg kan zijn instrumenten bewegen met de vrijheid van zijn eigen handen, polsen en vingers. De armen van de robot zijn echter smaller en reiken zeer wijd waardoor hij overal nog gemakkelijker bij komt. 

Tijdens de kijkoperatie wordt het deel van de slokdarm met de tumor en een deel van de maag verwijderd. Deze delen worden vervangen door een buis van de overgebleven maag. De zogenaamde buismaag.  De resterende slokdarm en de buismaag worden aangesloten in de hals of in de borstholte. Een kijkoperatietechniek heeft grote voordelen voor patiënten, zoals een sneller herstel, minder longproblemen en minder slik- en stemproblemen.

Hier vindt u video’s waarin de operatie nader wordt uitgelegd.

Behandeling gericht op het verminderen van klachten

Soms is genezing niet mogelijk. Bijvoorbeeld door ingroei van de tumor in andere organen of uitzaaiingen naar uw lever, longen of skelet. In deze situatie is de behandeling gericht op het verlichten van klachten (palliatieve behandeling).
Een palliatieve behandeling kan bestaan uit:

  • Bestraling (in- of uitwendig)
  • Het plaatsen van een buisje bij de tumor (stent)
  • Chemotherapie
  • Combinatie van bovenstaande behandelingen

Samen met u wordt gekeken naar wat in uw situatie van toepassing en wenselijk is. Uiteraard is hierbij, indien u dat wenst, aandacht en/of begeleiding voor het geestelijk welbevinden.

  • Behandeling slokdarmkanker bij hoge leeftijd

    Een 80 jarige patiënt uit Rijssen geeft aan dat het heel goed met hem gaat. ‘Ik vind de perfecte begeleiding van dokter Kouwenhoven en alle chirurgen, artsen en verpleegkundigen heel bijzonder. Ik ben ze heel dankbaar dat ze zo goed voor mij...

    Lees verder
Bekijk alle ervaringen

Ziekenhuislocatie Almelo Gastro-enterologische en oncologische chirurgie

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo