Verpleegkundigen in gesprek met patiënt

Kookboek en - workshop: (Weer) genieten van lekker eten

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert. Hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, kunnen heel ingewikkeld worden. Daarom heeft ZGT een kookboek voor patiënten samengesteld: (Weer) genieten van lekker eten. Recepten, verhalen en tips voor en door patiënten na slokdarmkanker. Met het verschijnen van dit kookboek hebben (ex-)patiënten en professionals recepten en tips op papier gezet.

Van patiënten, voor patiënten

Tijdens een oncologisch revalidatieprogramma deelden slokdarmkankerpatiënten met elkaar talloze bruikbare tips: om in conditie te blijven, het slikken te vergemakkelijken, gewichtsverlies te voorkomen, misselijkheid tegen te gaan. Tips die zich in hun leven van alledag praktisch hebben bewezen, en die nergens staan opgetekend. Tips van patiënten, voor patiënten met gemakkelijk na te maken recepten voor alledag, zodat eten langzamerhand weer iets is om van te genieten, en niet om tegenop te zien.

Eén van de slokdarmpatiënten die mee werkte aan het kookboek vertelt over haar ervaringen: “Je komt er door schade en schande achter wat je kunt verdragen, en wat niet. Je moet veel meer nadenken.” De andere patiënt geeft aan dat andermans tips erg nuttig zijn: “iedereen toch zijn eigen weg moet vinden.”