Verpleegkundigen lopen in de gang

Blepharitis is een veelvoorkomende ontsteking van randen van de oogleden. Bij deze ontsteking krijgt u last van roodomrande ogen. Ook kunt u geïrriteerde of branderige ogen en oogleden hebben en kleine korstjes tussen de oogharen. De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Wel komt blepharitis vaker voor bij mensen die huidafwijkingen hebben zoals eczeem, rosacea en psoriasis.

Diagnose van Blepharitis

Blepharitis kan met behulp van algemeen oogheelkundig onderzoek vastgesteld worden. Er is verder geen aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling van Blepharitis

Blepharitis is vrijwel altijd onschuldig maar vaak ook erg hardnekkig. Als de blepharitis niet al te ernstig is, kunt u het zelf behandelen. Dat doet u door de randen van uw ooglid dagelijks schoon te maken met een wattenstaafje. Dat wattenstaafje dompelt u in een kopje lauw water met daarin een druppeltje babyshampoo. Dit reinigen moet u een lange periode volhouden.

Is schoonmaken alleen niet genoeg? Dan kunt na het schoonmaken van de ooglidranden een antibioticumzalf aanbrengen. Ook kan de combinatie met een hormoonzalf (corticosteroïd) helpen.