Verpleegkundigen lopen in de gang

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte waarbij schade ontstaat aan de oogzenuw en zenuwvezels. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met een te hoge oogdruk in het oog. Van deze hoge oogdruk voelt u echter niets. In het beginstadium geeft glaucoom dus geen klachten. Maar het is daarentegen wel belangrijk om glaucoom zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Het kan namelijk leiden tot onherstelbare schade van de oogzenuw en uitval van uw gezichtsveld (blikveld) geven. Als iemand in uw familie glaucoom heeft, dan heeft u een verhoogde kans om dat ook te krijgen. Laat daarom na uw veertigste uw ogen regelmatig controleren.

Diagnose van glaucoom

De diagnose glaucoom wordt gesteld met een algemeen oogheelkundig onderzoek (oogdrukmeting & beoordeling van de oogzenuw), een OCT (Optical Coherence Tomography) en een gezichtsveldonderzoek.

Behandeling van glaucoom

Als u glaucoom heeft of een verhoogd risico om het te krijgen, zal de oogarts proberen de oogdruk te verlagen. Dit kan hij doen door middel van verschillende soorten oogdruppels en/of een speciale laserbehandeling. In uitzonderlijke gevallen als de oogdruk ondanks deze behandelingen toch nog te hoog blijft, is een oogdrukverlagende operatie nodig. Dit komt zelden voor.

Patiëntenfolder